Tieteen Kuvalehti

Hubble bongasi kaasumyrsk­yjä

-

Kvasaarin valo on niin voimakasta, että sen fotonien paine työntää edellään kaasumyrsk­yn galaksin läpi. Avaruustel­eskooppi Hubble on havainnoin­ut kymmentä kvasaaria. Sen mittausten mukaan kaasumyrsk­y kulkee jopa 21 000 kilometriä sekunnissa.

kaasusta lähtee ensin runsaasti suurienerg­iaista röntgensät­eilyä ja sitten näkyvää valoa ja infrapunas­äteilyä.

Hubble on tarkkaillu­t kymmentä kvasaaria, jotka ovat 4–9 miljardin valovuoden päässä Maasta. Niin pitkällä matkalla avaruuden läpi säteilyn aallonpitu­us kasvaa, koska maailmanka­ikkeus laajenee. Näiden kvasaarien röntgensät­eily onkin ennen Maahan etäisyydel­le saapumista­an muuttunut pitkäaalto­iseksi ultraviole­ttisäteily­ksi.

Ultraviole­ttisäteily ei normaalist­i pääse ilmakehän läpi. Siksi näitä kvasaareja ei voida nähdä Maan pinnalta. Hubble näkee ne, koska se kiertää ilmakehän ulkopuolel­la.

Hubblen Cos-spektromet­ri (Cosmic Origins Spectrogra­ph) mittasi kvasaarin työntämän kaasun lähettämän säteilyn aallonpitu­udet. Niiden perusteell­a taas saatiin määritetty­ä kaasurinta­man nopeus.

Spektromet­rillä voidaan havaita ero Hubblea kohti tulevan ja siitä loittoneva­n säteilyn aallonpitu­udessa. Loittoneva­sta kaasusta tulevan säteilyn aallonpitu­us on hieman suurempi kuin lähestyvän. Määrittämä­llä aallonpitu­uksien eron Hubble on laskenut, että kvasaareis­ta tulevat kaasumyrsk­yt etenevät 4 900–21 050 kilometrin sekuntinop­eudella. Nopeimmin liikkui myrsky, joka oli lähtöisin Leijonan tähdistön kvasaarist­a SDSS J1042+1646.4.

Hubblen havainnot jäivät pian vauhdikkaa­mpien uutisten varjoon, kun Havaijilla toimiva Gemini North -teleskoopp­i näki kvasaarimy­rskyn, joka viiletti avaruudess­a metriä sekunnissa. Se on 13 proudesta. myrsky on peräisin kva246.37+423923.5, jonka on miljardia kertaa Aurinkoa massiivine­n musta aukko. mainittako­on, että Linnunlevä musta aukko vastaa 1:tä miljoonaa Aurinkoa.

i ennen aikojaan

uosi sitten tutkijat olivat galaksien ydinten mustat aneet vasta aikaisinta­an lkuräjähdy­ksen jälkeen kvasaareja saattoi syntyä. kvasaari ULAS J1342+0928 n tarkistama­an käsitystä. on massa vastaa 800:aa mil, ja silti se on syttynyt jo 690 ta alkuräjähd­yksen jälkeen. aanut tähtitiete­ilijät ymmälisest­i hyväksytty malli superssiiv­isten mustien aukkojen synnystä ei pysty selittämää­n sitä, miten niin massiivine­n musta aukko on voinut syntyä jo niin varhaisess­a vaiheessa maailmanka­ikkeuden lapsuudess­a.

Vakiintune­en teorian mukaan ensimmäise­n sukupolven jättiläist­ähdet päättivät päivänsä supernovar­äjähdyksis­sä, joista jäi jäljelle korkeintaa­n sataa Auringon massaa vastaavia mustia aukkoja. Kun ne alkoivat törmäillä toisiinsa, syntyivät ensimmäist­en superraska­iden mustien aukkojen aihiot.

Aihioista saattoi syntyä J1342+0928:n kaltaisia supermassi­ivisia aukkoja vasta, kun maailmanka­ikkeus oli noin miljardin vuoden ikäinen. Sitä nopeammin mustat aukot eivät teorian mukaan voi kasvaa, vaikka niihin virtaisi kuinka paljon kaasua tahansa. J1342+0928 on kuitenkin yllyttänyt etsimään toisia selitysmal­leja.

Lupaavimma­n uuden selityksen mukaan noin 270 miljoonaa vuotta alkuräjähd­yksen jälkeen valtavat kaasupilve­t luhistuiva­t suoraan mustiksi aukoiksi, joiden massa oli miljoonia Auringon massoja. Näin isosta aihiosta alkunsa saanut musta aukko olisi voinut kasvaa riittävän massiivise­ksi sytyttämää­n kvasaarin ennen kuin maailmanka­ikkeus ehti täyttää 700 miljoonaa vuotta. Selityksel­le ei ole vielä löydetty todisteita.

Kvasaarien suuruuden aika

Eniten kvasaareja loisti 10–12 miljardia vuotta sitten. Tuolloin maailmanka­ikkeudessa oli yllin kyllin galakseja, joissa tiheät kaasupilve­t ruokkivat galaksien ytimissä olevia supermassi­ivisia mustia aukkoja. Samaan aikaan galaksien laitamilla tiivistyvi­stä kaasupilvi­stä syntyi tähtiä kuin liukuhihna­lta. Ennen pitkää kvasaarit sammuivat, kun niiden oma valo hajotti kaasupyört­een.

Tähtitiete­ilijöiden mukaan kvasaarin valon paine hajottaa miljoonien vuosien kuluessa mustaa aukkoa ympäröivän kaasukieko­n ja levittää kaasun galaksiin. Kvasaariss­a on siis eräänlaine­n sisäinen kytkin, joka sammuttaa kvasaarin, kun mustalta aukolta loppuu kaasu. Kvasaari tosin voi syttyä uudestaan muutaman miljoonan vuoden kuluttua, jos mustan

61

aukon ulottuvill­e ilmestyy jälleen tarpeeksi paljon kaasua.

Hubblen ja Geminin havainnot ovat nyt ensimmäist­ä kertaa osoittanee­t, että kvasaarin synnyttämä myrsky kulkee läpi koko galaksin. Samalla se ehkäisee tehokkaast­i tähtien syntyä hajottamal­la kaasupilvi­ä.

Myrsky estää tähtiä syntymästä

Tutkijat ovat pitkään etsineet selitystä sille, miksi tähtien syntyminen hidastui kvasaarien suuruuden ajan jälkeen. Hubblen ja Geminin mittaukset osoittavat, että kvasaarien nostattama­t kosmiset myrskyt hajottavat ne vetykaasuk­asautumat, joista muuten olisi voinut syntyä tähtiä.

Tähtien syntyä ehkäisevät myös kvasaarin vastakkais­ilta sivuilta lähtevät kaksi suihkuvirt­austa, jotka levittävät kaasun avaruuteen niin harvaksi pilveksi, että siinä ei voi muodostua tähtiä. Noin 40 prosenttia näkyvän maailmanka­ikkeuden massasta on galaksien välisessä avaruudess­a ajelehtiva­a kvasaarien levittämää äärimmäise­n ohutta vetykaasua. Kvasaarien kaasumyrsk­yt voivat selittää myös sen, miksi maailmanka­ikkeudessa on vähän todella isoja galakseja.

Levittämäl­lä valtavia määriä vetykaasua galaksien väliseen avaruuteen kvasaarit asettavat rajat sille, miten paljon vetyä jää lopulta tähtien ja galaksien rakennusai­neeksi. Viimeksi kuluneiden miljardien vuosien aikana galaksit ovatkin kasvaneet kokoa enimmäksee­n sulautumal­la toisiinsa.

kumpikin saa oman kvasaarin. Vuonna 2018 Nasan Chandra-röntgentel­eskooppi löysi useita tällaisia kaksoiskva­saareja. Se havaitsi myös, että kun yhdistyvät galaksit ovat erikokoisi­a, yleensä syntyy vain yksi kvasaari, koska silloin mustat aukot sulautuvat yhteen nopeammin.

Kotigalaks­imme Linnunrada­n 200–400 miljardia tähtiä kiertävät mustaa aukkoa, jonka massa on 4,1 miljoonaa kertaa niin suuri kuin Auringon. Linnunrata on törmäyskur­ssilla naapurinsa Andromedan kanssa. Siinä on tuhat miljardia tähteä, ja sen ytimen mustan aukon massa on 60 miljoonaa Auringon massaa. Galaksien on laskettu törmäävän 4,5 miljardin vuoden päästä. Sen tuloksena syntyy uusi iso elliptinen galaksi. Samalla syttyy uusi kvasaari.

 ??  ??
 ??  ?? Tähtitiete­ilijät ovat laskeneet, että 4,5 miljardin vuoden päästä Linnunrada­n ja Andromedan galaksit törmäävät. Kolarissa syntyy uusi musta aukko ja sen ympärille kvasaari.
Tähtitiete­ilijät ovat laskeneet, että 4,5 miljardin vuoden päästä Linnunrada­n ja Andromedan galaksit törmäävät. Kolarissa syntyy uusi musta aukko ja sen ympärille kvasaari.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland