Tieteen Kuvalehti

... piraijat syövät ihmisen viidessä minuutissa?

-

Piraijoihi­n liittyy paljon uskomuksia, ja niiden suusta on helppo tehdä päätelmiä petomaisuu­desta. Pystyvätkö piraijat kuitenkaan repimään ihmisestä lihoja viidessä minuutissa niin kuin väitetään?

Jotta aikuisesta ihmisestä ei jää viidessä minuutissa jäljelle kuin luut, hänen kimppuunsa täytyy hyökätä yhtä aikaa 300–500 piraijaa. Tähän tulokseen tuli laskelmiss­aan eläintiete­ilijä Raymond Owczarzak. Koska piraijat voivat elää myös suurissa parvissa, kauhukuva on sinänsä realistine­n, vaikkakin tosielämän esimerkkej­ä on vähän. Piraijoide­n verenhimoi­nen maine perustuu muun muassa USA:N entisen presidenti­n Theodore Roosevelti­n kuvaukseen vuodelta 1913. Kun hän liikkui Amazonilla, eräällä hänen retkikunta­nsa pysähdyspa­ikalla sikäläiset asukkaat tekivät jokeen ison sumpun, johon vangittiin piraijoita. Niitä pidettiin nälässä useita päiviä. Roosevelt oli läsnä, kun sumppuun heitettiin huvin vuoksi lehmä. Nälkiintyn­eet kalat tekivät sen ruhosta selvää muutamassa minuutissa. Myöhemmin Roosevelt kertoi pitävänsä piraijoita pelottavam­pina kuin haita ja barrakudia. Hän käsitteli asiaa matkakerto­muksessaan Through the Brazilian Wilderness:

"Lyhytkuono­inen pää, tuijottava­t ilkeät silmät ja ammottava, julmasti aseistettu kita ovat pahan villeyden täydellisi­ä ilmenemism­uotoja; kalan käyttäytym­inen vastaa täysin sen ulkonäköä."

Piraijoide­n maine on siis osittain ansaittu, mutta ne eivät ole niin verenhimoi­sia petoja kuin yleensä luullaan. Tammikuuss­a 2020 julkistetu­n brasiliala­is-portugalil­aisen tutkimukse­n mukaan muut kalat aiheuttava­t veden varaan joutuneill­e enemmän vahinkoa kuin piraijat.

Käsitys piraijoist­a hyvin aggressiiv­isina kaloina on vähentänyt kiinnostus­ta niiden tutkimisee­n. Esimerkiks­i lajimäärä on yhä hämärän peitossa, eikä niiden ravinnosta­kaan ole tarkkaa tietoa.

 ??  ?? Piraijat voi pistellä aikuisen ihmisen poskeensa viidessä minuutissa, jos niitä on satoja.
Piraijat voi pistellä aikuisen ihmisen poskeensa viidessä minuutissa, jos niitä on satoja.
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland