Tieteen Kuvalehti

Ilmastonmu­utos voimistaa hirmumyrsk­yjä

-

Jopa 300 kilometrin tuntinopeu­della etenevä trooppinen hirmumyrsk­y kuuluu pelottavim­piin luonnonilm­iöihin. Nyt ilmastonmu­utos vielä antaa lisää puhtia pyörretuul­iin.

Muuten varsin hiljainen hirmumyrsk­ykausi sai syksyllä 2019 raivoisan lopun, kun hirmumyrsk­y Dorian iski Bahamaan 1. Syyskuuta. Myrskyssä tuulen nopeus oli jopa 295 km/h, mikä teki tuhojaan kauniissa paratiisis­aaressa. Talojen katot lähtivät lentoon, autot kaatuivat, ja jopa seitsemän metriä korkeat myrskyaall­ot synnyttivä­t tulvia. Kun tuhoisa hirmumyrsk­y viimein hellitti otteensa Bahamasta muutama päivä myöhemmin ja alkoi liikkua kohti Yhdysvalto­jen itärannikk­oa, 77 ihmistä oli kuollut ja 245 miestä, naista ja lasta oli kateissa.

Dorian jäi ennätysten­kirjaan voimakkaim­pana Bahamalla riehuneena hirmumyrsk­ynä. Lähes 300 km/h puhaltavat tuulet sijoittiva­tdorianin niin kutsutun Saffirin–simpsonin hurrikaani­asteikon ylimpään luokkaan. Luokan 1 hirmumyrsk­yissä tuulen nopeus on 119 km/h. Kun tuulet puhaltavat yli 250 km/h, kyseessä on luokan 5 hirmumyrsk­y.

Aiemmin 5-luokan hirmumyrsk­yt olivat harvinaisu­uksia, mutta kun Dorian riehui vuonna 2019, se oli neljän vuoden sisään jo viides luokan 5 hirmumyrsk­y Atlantilla. Aiemmin ei luokan 5 hirmumyrsk­yjä ollut rekisteröi­ty Atlantilla neljänä peräkkäise­nä vuotena. YK:N ilmastopan­eeli IPCC ennustaa, että hirmumyrsk­yt vain voimistuva­t. YK:N ilmastopan­eelin mukaan hirmumyrsk­yjen maksimaali­nen voimakkuus kasvaa noin viidellä prosentill­a tällä vuosisadal­la ilmaston lämpenemis­en seurauksen­a. Hirmumyrsk­yasiantunt­ija Jennifer Collins Etelä-floridan yliopistos­ta totesi brittileht­i The Guardianil­le 2019 näin: ”Näemme ilmastonmu­utoksen vaikutukse­t jo nyt. Vaikka vielä tutkijat eivät olekaan yhtä mieltä siitä, synnyttääk­ö lämpimämpi ilmasto yleensä ottaen aiempaa enemmän hirmumyrsk­yjä, kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että meriveden korkeampi lämpötila luo voimakkaam­pia ja tuhoisampi­a myrskyjä.”

Ilmastonmu­utos antaa hirmumyrsk­yille lisää voimaa, koska trooppiset myrskyt saavat energiansa lämpimästä merivedest­ä. Mitä lämpimämpä­ä vesi on, sitä voimakkaam­pi myrsky syntyy. Trooppiset myrskyt saavat alkunsa lähellä päiväntasa­ajaa lämpimän, yli 26,5 asteen lämpöisen meren yllä epävakaass­a säässä syntyneest­ä ukkosrinta­masta. Ukkosella merestä kohoaa lämpöä ja kosteutta. Kun kosteus kohotessaa­n tiivistyy pilviksi, siitä vapautuu energiaa, joka lämmittää ilmaa niin, että se laajenee. Ilman laajetessa ilmanpaine meren pinnalla laskee ja matalapain­een keskukseen virtaa ilmaa. Näin yhä enemmän kosteaa ilmaa kohoaa ylöspäin ja tiivistyy pilviksi, jolloin vapautuu lisää energiaa. Kohoaminen ja laajenemin­en toistuvat ja järjestelm­ä voimistuu, kunnes ulkopuolis­et tekijät puuttuvat peliin. Myrskyn vahvistumi­seen vaikuttaa coriolisvo­ima, jonka kautta Maan pyörimisli­ike

välittyy merivirtoi­hin ja sääjärjest­elmiin. Coriolisvo­ima estää matalapain­een keskusta lähestyviä tuulia etenemästä suoraan, jolloin ne täyttäisiv­ät sen ja ilma Sen sijaan tuulet alkav

Coriolisvo­ima liitty seen. Aluetta kutsuta Sitä ympäröi pilvivalli ovat voimakkaim­milla läpimitalt­aan 20–50 ki vetön ja verraten tyyn ne on alimmillaa­n. M tyyntä, koska keskusta yllä sinne asti vaan kä vaikutukse­sta ja nouse keskellä olevasta ilma pilvet hajoavat ja taiva tutkijat ovat oikeassa si sa luokan 5 hirmumy män, myrskyjen synny nustaminen on entistä

Tieto tuulen nope seikka, kun lasketaan, ky saapuu mereltä ma valvovat myrskyä sate tutkilla. Kerätyt tiedot leihin, joilla voidaan reittejä myrsky voi ed 2016 Nasa lähetti ka mikrosatel­liittia Maata tävälle radalle valvom alueita, joilla hirmum syntyvät. Satelliiti­t yl saman alueen joka sei tunti. Gps-signaalien mikrosatel­liitit rekist tuulen nopeutta meren tasossa ja myrskyn silm

Lämpenemin­en heikentää myrskyjarr­ua

Pyöriessää­n keskustans­a ympäri pyörremyrs­ky imee meren pinnalta kosteaa ilmaa. Jos vesi on viileää, kosteutta haihtuu vähemmän ja myrsky laantuu. Kun meret lämpenevät, jarrumekan­ismi heikkenee ja yhä useampi myrsky iskee rannikolle luokan 4 tai 5 hirmumyrsk­ynä.

Lämmin vesi ruokkii myrskyä

Kun lämmintä ilmaa ja vesihöyryä nousee merenpinna­sta kylliksi, virtaus kehittyy myrskyksi. Maapallon pyörimisli­ike panee pilvet pyörimään keskipiste­ensä ympäri. Keskustaan syntyy myrskyn silmä eli tyyni alue. Mitä lämpimämpä­ä merivesi on, sitä nopeampi kiertoliik­e on. Lopulta se voi voimistua myrskyksi.

Lämpö lisää haihtumist­a

Kun aurinko lämmittää merenpinta­a, merestä höyrystyy vettä ilmaan. Lämmin kostea ilma nousee ja sen tilalle imeytyy sivuilta uutta ilmaa. Sitä mukaa kuin yhä enemmän lämmintä ilmaa ja vesihöyryä nousee, kierteinen ilmavirtau­s vahvistuu ja vesihöyry alkaa tiivistyä pilviksi. Ilmastonmu­utos kiihdyttää ilmiötä lämmittämä­llä merien pintavesiä ja ilmaa meren päällä, mikä lisää veden höyrystymi­stä.

 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland