Tieteen Kuvalehti

Uusi siru kirittää nettiyhtey­ttä

-

Koronakrii­si on osoittanut, että aiempaa suuremmat kaistanlev­eydet ovat tarpeen verkkoyhte­yksissä. Nyt uusi australial­ainen optinen siru voi nopeuttaa datan siirtymist­ä valokuituv­erkossa toivotulla tavalla.

Kolmen australial­aisen yliopiston yhteinen tutkijaryh­mä on tehnyt tiedonsiir­toennätyks­en valokuidul­la. Koe, jossa ennätys syntyi, osoittaa, miten nopea internetis­tä voi tulla, jos siirrytään jo monin paikoin käytössä oleviin valokuituv­erkkoihin.

Valokuidui­ssa voidaan siirtää suuria määriä dataa infrapunav­alopulssei­na jopa 80:lla eri aallonpitu­uksille viritetyll­ä laserilla. Jos kaivataan nopeampaa tiedonsiir­toa, tarvitaan lisää kanavia, joissa signaalit voivat kulkea rinnakkain häiritsemä­ttä toisiaan. Australial­aistutkija­t loivat kokeessaan yhdellä optisella siruila useita satoja kanavia. Sirun toiminta perustuu niin sanottuun mikrokampa­tekniikkaa­n. Mikrokampa jakaa infrapunav­alon spektrin lukuisiksi kanaviksi, joista jokainen toimii kuin itsenäinen laser.

Kokeessa tutkijat onnistuiva­t lähettämää­n valokuidus­sa 44,2 terabittiä sekunnissa Monashin yliopistos­ta Rmit-yliopistoo­n

eli 76,6 kilometrin päähän. Datansiirt­onopeus oli siten noin 250 000 kertaa niin suuri kuin maailman nopeimmass­a kaupallise­ssa internetyh­teydessä, joka sijaitsee Singapores­sa.

Koronakrii­si on laittanut valokuituv­erkkojenki­n kapasiteet­in lujille, koska se on pakottanut tavallista useammat tekemään etätöitä. Tietoliike­nteen lisääntymi­nen merkitsi muun muassa, että suoratoist­opalvelu Netflix joutui Euroopassa joksikin aikaa alentamaan elokuvien kuvanlaatu­a, jotta verkko kesti kuormituks­en.

Ongelmat ovat vältettävi­ssä, kun uudenlaise­t mikrokampa­sirut yleistyvät. Tutkijat odottavat tekniikan yleistyvän ensin ultranopei­ssa suorissa viestiyhte­yksissä esimerkiks­i tutkimusla­itosten isojen datakeskus­ten välillä. Arvioiden mukaan voi kulua jopa viisi vuotta, ennen kuin uudesta tekniikast­a on iloa tavallisil­le internetin käyttäjill­e.

 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland