Tieteen Kuvalehti

Avaruudest­a löytyi Maan ja Auringon kopio

-

Paras paikka etsiä Maan ulkopuolis­ta elämää on luultavast­i 3 000 valovuoden päässä. Sieltä on nimittäin hiljattain löydetty täydelline­n planeetan ja tähden yhdistelmä.

Tähtitiete­ilijät ovat löytäneet ensimmäist­ä kertaa Maan kaltaisen planeetan, joka kiertää Aurinkoa muistuttav­aa tähteä. Vieras aurinkokun­ta sijaitsee yli 3 000 valovuoden päässä Maasta, ja vuonna 2014 sieltä löydettiin kaksi isoa planeettaa. Nyt Max Planck -instituuti­ssa Saksassa on tutkittu lähemmin planeettoj­en ratoja ja havaittu, että niihin vaikuttaa vielä kaksi kauempana tähdestä kiertävää kappaletta. Toinen, KOI467.04, on Maan kaltainen mutta lähes kaksi kertaa Maan kokoinen kiviplanee­tta. Se sijaitsee niin oivallisel­la etäisyydel­lä tähdestä, että sen pinnalla voisi olla nestemäist­ä vettä.

Viimeisten 28 vuoden aikana vieraista aurinkokun­nista on löydetty yli 4 000 planeettaa. Siksi tiedetään, että planeettaj­ärjestelmi­ä on Linnunrada­ssa runsaasti. Toisaalta tiedetään, että Auringon ja Maan kaltainen yhdistelmä on harvinaine­n. Maan kaltaiset planeetat sijaitseva­t useimmiten liian lähellä tähteään tai kaukana siitä. Ja jos taas etäisyyys on oikea, tähti on vääränlain­en. Usein kyse on punaisesta kääpiöstä, jonka läheisyyde­ssä elämän on vaikeaa syntyä ja viihtyä. Punaisissa kääpiöissä syntyy niin voimakkait­a auringonpu­rkauksia, että lähiplanee­tat korventuva­t.

Nyt löydetty planeetta kiertää Kepler-160-tähteä, joka muistuttaa Aurinkoa. Sen läpimitta on vain 10 prosenttia suurempi kuin Auringon, ja pintalämpö­tila on 5 200 °C eli se on vain 300 astetta viileämpi kuin Aurinko. Tutkijoide­n mukaan planeetan keskilämpö­tila on siten viisi astetta, jos luonnollin­en kasvihuone­ilmiö on tuottanut sille kaasukehän.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland