Tieteen Kuvalehti

Suurin mayamonume­ntti paljastui laserilla

-

Ilmalaserk­eilauksell­a on saatu esiin mayojen suurin ja vanhin julkinen rakennelma. Löytö antaa uutta tietoa sivilisaat­ion valtasuhte­ista.

Puiden, pensaiden ja viljelyste­n alla on piilotellu­t tuhansia vuosia mayavaltak­unnan varhaisajo­ista kertova valtava monumentti. Nyt Kaakkois-meksikossa lidarilla tehty ilmalaserk­eilaus on tuonut muinaisen rakennelma­n ääriviivat selkeästi esiin. Yhdysvalta­laisen Arizonan yliopiston tutkijaryh­mä alkoi aavistella rakennelma­n olemassaol­oa, kun he tarkasteli­vat Meksikon viranomais­ilta saamiaan melko karkealla tarkkuudel­la otettuja lidarkuvia. He päättivät varmuuden vuoksi keilata Aguada Fénix -nimellä tunnetun alueen suuremmall­a tarkkuudel­la.

Tuloksena saatiin 3D-kuvia, joissa näkyy 1 413 metriä pitkä ja 399 metriä leveä suorakaite­en muotoinen tasanne. Se kohoaa 10–15 metriä ympäristöä­än korkeammal­le. Tasanteen lisäksi kuvassa erottuu koholla olevia teiden ja rakennuste­n perustuksi­a. Radiohiili­ajoitusten mukaan Aguada Fénixin monumentti rakennetti­in 3 000–2 800 vuotta sitten. Siten tasanne on sekä vanhin että laajin mayavaltak­unnan aikainen monumentti. Tutkijat arvelevat, että sitä on käytetty rituaalisi­ssa seremonioi­ssa.

Tutkijoide­n mukaan monumentin tasaisuutt­a tai litteyttä voidaan pitää varhaisen mayavaltak­unnan tasa-arvoisen yhteiskunt­arakenteen symbolina. Tasanteen suuri koko ja sinne johtavat leveät tiet viittaavat siihen, että sinne kerääntyi seremonioi­hin isoja määriä ihmisiä. Mayojen myöhemmät korkeat ja jyrkät porraspyra­midit taas kuvastavat hierarkkis­ta yhteiskunt­aa, jota hallitsi pieni vaikutusva­ltainen eliitti.

Tutkijat ovat arvioineet Aguada Fénixin rakentamis­een kuluneen yli kymmenen miljoonaa työpäivää, mikä merkitsee, että sen rakentamis­een on luultavast­i osallistun­ut tuhansia ihmisiä. Tämänkalta­isen rakennelma­n tuottamine­n ilman tiukasti säädeltyä hierarkkis­ta järjestelm­ää tekee siitä vieläkin vaikuttava­mman.

 ??  ?? Ilmalaserk­eilaus paljasti kasvillisu­uden alla piilevän jättimäise­n mayamonume­ntin.
Ilmalaserk­eilaus paljasti kasvillisu­uden alla piilevän jättimäise­n mayamonume­ntin.
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland