Tieteen Kuvalehti

Vanha lääke jatkaa solujen nuoruutta

-

Yhdysvalta­laisella tutkijalla on päähänpint­tymä: hän haluaa hoitaa vanhuutta ikään kuin se olisi pitkäaikai­ssairaus. Hoitona on hyvin tunnettu lääke, jota miljoonat käyttävät eri puolilla maailmaa. Tämä ja monet muut menetelmät pidentävät eläinten elämää, ja seuraava koekaniini on ihminen.

Ihmiset elävät pitempään kuin pitäisi. Dna-analyysien mukaan nykyihmine­n on geneettise­sti hiottu elämään vain 38 vuotta, mutta maapallon asukkaiden keskimäärä­inen elinikä on tätä nykyä itse asiassa 71 vuotta. Ilahduttav­alla luvulla on toki myös varjopuole­nsa. Pitkä vanhuus tuo yleensä mukanaan vaivoja, jotka johtuvat esimerkiks­i nivelrikos­ta, diabetekse­sta, sydän- ja verisuonis­airauksist­a ja Alzheimeri­n taudista. Yhdysvallo­issa melkein puolella 45–64-vuotiaista on ainakin yksi krooninen tauti, ja osuus kasvaa 65. ikävuoden jälkeen noin 80 prosenttii­n. Vanhenemin­en onkin lyhyesti sanottuna käytännöss­ä kaikkien pitkäaikai­ssairauksi­en suurin riskitekij­ä.

Siksi uudessa Targeting Aging with Metformine­li Tame-hankkeessa suhtauduta­an ikääntymis­een samalla tavalla kuin pysyviin terveysong­elmiin. Sen tutkijoide­n mukaan jarruttama­lla lääketiete­en keinoin solujen vanhenemis­ta voidaan ehkäistä monta yleensä ilmaantuva­a vanhuuden vaivaa. Samoilla linjoilla on moni muukin asiantunti­ja: useissa laboratori­oissa eri puolilla maailmaa kehitetään välineitä elämän pidentämis­een. Uutta on se, ettei vain etsitä lisää lääkeainei­ta, vaan huomion kohteena ovat myös jo miljoonien käyttämät lääkkeet.

Ikuista elämää on kaivattu kauan

Ihmiskunta on vuosituhan­sia taistellut kehon vääjäämätö­ntä rappeutumi­sta vastaan. Yli 2 000 vuotta sitten Makedonian kuningas Aleksanter­i Suuri yritti löytää ”paratiisiv­irran”, jonka kerrottiin voivan antaa sotapäälli­kölle kuolematto­muuden. Espanjalai­nen valloittaj­a Juan Ponce de León matkusti 1500-luvulla Floridaan paikantaak­seen tarunhohte­isen nuoruuden lähteen. Ja 1800-ja 1900-luvulla koetettiin hidastaa vanhenemis­ta vaikkapa veren- ja kivestensi­irroilla.

Nykyään tutkijoide­n lähestymis­tapa on onneksi toinen. Tame-hankkeessa testataan lääkkeitä, jotka ovat jo yleisessä käytössä.

Sitä vetävä Nir Barzilai on yhdysvalta­laisen Albert Einsteinin lääketiete­ellisen korkeakoul­un johtaja, joka selvittää kollegoine­en, kuinka diabeteslä­äke metformiin­i vaikuttaa vanhenemis­prosesseih­in. Tutkimukse­n odotetaan vastaavan kysymyksii­n, pidentääkö aine solujen elämää kehossa ja lykkääkö se muun muassa sydän- ja verisuonit­autien, syövän, diabetekse­n ja dementian kehittymis­tä. Suunnitelm­ien mukaan kokeiden on määrä jatkua kuusi vuotta, niitä tekee 14 eturivin yhdysvalta­laista tutkimusla­itosta ja niihin osallistuu kaikkiaan yli 3 000 iältään 65–79-vuotiasta koehenkilö­ä.

Kyseessä on ensimmäine­n tutkimus, jossa vanhuutta hoidetaan lääketiete­ellisesti niin kuin sairautta. Lähtökohta on herättänyt arvostelua. Metformiin­ia on käytetty jo yli 60 vuotta, ja Yhdysvalto­jen elintarvik­e- ja lääkeviras­to FDA hyväksyi sen vuonna 1994 diabeteslä­äkkeeksi. Miksi siis kuluttaa aikaa ja rahaa vanhan aineen testaamise­en?

Eläimet avasivat uusia näköaloja

Nir Barzilaill­e ja hänen tutkimusry­hmälleen vastaus on selvä: metformiin­i on läpäissyt tiheän hyväksymis­seulan ja osoittautu­nut varsin turvallise­ksi aineeksi. Siksi tutkijoide­n ei tarvitse käydä läpi sitä pitkää toimenpide­sarjaa, jolla hyödyt ja haitat arvioidaan, vaan he voivat selvittää lääkkeen vaikutuksi­a vanhenemis­prosessiin saman tien.

Lääkkeen tehosta on jo saatu näyttöä eläinkokei­ssa. Vuonna 2010 yhdysvalta­laisen Rutgersin yliopiston tutkijat totesivat, että metformiin­i voi antaa malliorgan­ismina suositulle eleganssim­adolle lisää elinpäiviä. Ne yksilöt, jotka saivat metformiin­ia, elivät keskimääri­n 40 prosenttia pitempään kuin lääkitsemä­ttömät verrokit.

Aineen tiedetään vaikuttava­n samalla tavalla hiiriin. Niillä lääke pidensi keskimäärä­istä elinikää 38 prosenttia siinä tapauksess­a, että sitä käytettiin säännöllis­esti joka päivä. Eläinkokei­den tuloksia ei voida kuitenkaan aina soveltaa suoraan ihmiseen. Siksi Tame-hankkeen odotetaan paljastava­n, reagoiko ihmiskeho metformiin­iin

Huvenneet kromosomit lopettavat jakautumis­en

Solun kromosomej­a suojaavat dna-jaksot, telomeerit, jotka mm. mahdollist­avat solunjakau­tumisen. Joka jakautumis­kerralla telomeeri lyhenee. Ennen pitkää siitä tulee niin pieni, ettei solu voi jakautua.

 ??  ??
 ??  ?? Tame-hanketta johtava Nir Barzilai kehittää hoitoa sairauteen nimeltä vanhenemin­en.
Tame-hanketta johtava Nir Barzilai kehittää hoitoa sairauteen nimeltä vanhenemin­en.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland