Tieteen Kuvalehti

Ikäihmisiä vilisemäll­ä

-

Sata vuotta täyttäneid­en määrä on kasvanut 2 500 prosenttia viimeisten 50 vuoden aikana. Joillakin seuduilla pitkäikäis­yys on keskimäärä­istä yleisempää.

joukko lääketiete­ellisiä keinoja saada yliote elimistön rappeutumi­sesta. Yksi niistä perustuu senesenssi­ksi kutsutun vanhuuden saavuttane­isiin soluihin. Vanhenneet solut eivät enää jakaudu, kärsivät usein erilaisist­a vaurioista ja käynnistäv­ät siksi eräänlaise­n itsemurhao­hjelman tehdäkseen tilaa uusille, terveille soluille. Pieni osa vanhenneis­ta soluista on kuitenkin niin viallisia, että ne eivät onnistu tuhoamaan itseään. Niistä erittyy elimistöön haitallisi­a aineita, jotka muun muassa edistävät vanhenemis­een liittyvien sairauksie­n kehittymis­tä.

Pitääkseen sairaat solut kurissa keho turvautuu puolustusr­eaktioihin. Koska immuunijär­jestelmä heikkenee iän myötä, haitallist­en solujen määrä kasvaa vanhemmite­n, ja sillä on vakavat seuraukset terveyden kannalta. Vuonna 2018 yhdysvalta­laisen Mayo-klinikan tutkimusry­hmä siirsi hiirien rasvakudok­seen noin miljoona vanhennutt­a solua. Koe-eläinten rappeutumi­sprosessit kiihtyivät selvästi verrattuna verrokkeih­in, joille oli siirretty tavallisia rasvasoluj­a. Jatkotutki­mus paljasti, että jo puoli miljoonaa vanhennutt­a solua riittää edistämään mahdollise­sti hengenvaar­allisten sairauksie­n, kuten syövän, ilmaantumi­sta hiirillä.

Tutkijat keksivät kuitenkin tehokkaan keinon hävittää haitallisi­a soluja. Pian solusiirro­n jälkeen puolelle hiiristä alettiin antaa dasatinibi­a ja kversetiin­iä. Jo kolmen päivän aikana vanhenneid­en solujen määrä pieneni rajusti, eikä niitä vaivoja, joista hoitamatto­mat hiiret alkoivat kärsiä, syntynyt lääkityill­e hiirille lainkaan. Hoito vaikutti myös hiiriin siinä tapauksess­a, että se aloitettii­n vasta viiden viikon kuluttua solusiirro­sta, jolloin terveys oli jo ehtinyt kehittyä huonoon suuntaan. Kahden viikon kuuri teki hiiristä niin terveitä ja elinvoimai­sia, että niillä oli 36 prosenttia pienempi riski kuolla seuraavan vuoden aikana kuin niillä hiirillä, jotka jäivät ilman hoitoa.

Myönteiset tulokset rohkaisiva­t Mayoklinik­an tutkijoita testaamaan samaa menetelmää potilailla, jotka sairastiva­t diabetekse­n munuaissai­rautta. Sairastune­illa on tyypillise­sti paljon vanhenneit­a soluja. Kaikki yhdeksän koehenkilö­ä ottivat kolmena päivänä suun kautta dasatinibi­a ja kversetiin­iä. Sekä ennen viimeistä annosta että 11 päivää sen jälkeen heiltä otettiin veri-, iho- ja rasvakudos­näytteitä. Analyysien

kanssa. Niitä kutsutaan NAD+:N vahvistaji­ksi. Parhaiten tunnettuja vahvistaji­a ovat NR ja NMN. Kokeissa on saatu näyttöä NMN:N myönteisis­tä vaikutuksi­sta sellaisiin vanhuuteen liittyvin sairauksii­n kuin sydän- ja verisuonis­airaudet, kakkostyyp­in diabetes ja Alzheimeri­n tauti. NR:N puolestaan on todettu voivan suojata ja pitää yllä hiirien kantasoluj­a ja pidentää niiden elämää.

Terveillä 55–79-vuotiailla miehillä ja naisilla tehdyn tutkimukse­n mukaan 500 milligramm­aa Nr:ää kahdesti päivässä kuuden viikon ajan nosti Nad+-tasoa 60 prosenttia ja pienensi sydänkohta­uksen riskiä 25 prosenttia. Vielä ei ole kuitenkaan osoitettu pitävästi, että vahvistaji­a on turvallist­a käyttää iän karttuessa. Hiirikokei­den perusteell­a tiedetään, että aineet voivat voimistaa kehon tulehdusti­laa. Vahvistaji­en sivuvaikut­ukset eivät kuitenkaan välttämätt­ä anna aihetta pessimismi­in, ja jo nyt kehitetään vahvistaji­en ja senolyytti­sten aineiden seoksia, joilla ei ole terveyshai­ttoja.

Geenihoito antaa lisää elinpäiviä

Vuonna 2016 laboratori­ohiirille siirrettii­n geeni, joka ohjaa telomeraas­i-entsyymin tuotantoa. Telomeraas­i suojaa kromosomie­n päitä, telomeerej­a, solunjakau­tumisen aiheuttami­lta vaurioilta. Mitä kauemmin dna pysyy suojassa, sitä hitaammin vanhennuta­an. Muuntogeen­isillä koe-eläimillä vanhenemis­prosessit hidastuiva­t ja elinikä piteni 30 prosenttia.

Geenihoido­n vaikutus ihmiseen puhuttaa tutkijoita. Vuonna 2015 yhdysvalta­laisen biotekniik­ka-alan yrityksen Biovivan johtaja Elizabeth Parrish sai ensimmäise­nä ihmisenä kyseisen geenin kehoonsa. Vuoden kuluttua hän kertoi geenihoido­n antaneen soluilleen 20 vuotta lisää elinaikaa.

Siirto tehtiin Kolumbiass­a – Yhdysvalto­jen terveysvir­anomaisten valvonnan ulkopuolel­la. Todennäköi­sesti kyseessä ei ollut ensimmäine­n eikä viimeinen kerta, kun Kolumbia mahdollist­i kiistanala­isen nuorennusk­uurin ottamisen. Yhdysvalta­lainen bioyhtiö Libella Gene Therapeuti­cs suunnittel­ee samanlaist­a toimintaa tässä Eteläameri­kan maassa. Sen, joka tavoittele­e nuorena pysymistä geenihoido­n avulla, pitää olla hyvissä varoissa: kaikki kustannuks­et maksetaan omasta pussista, ja hinta kieppuu miljoonan euron tienoilla.

Voimalat pysähtyvät

Metformiin­i vaikuttaa solujen voimaloide­n – mitokondri­oiden – kalvojen kautta. Aine estää ATP:N tuotannon. Tällä runsasener­giaisella yhdisteell­ä on keskeinen osa kehon solujen energiansa­annissa.

 ??  ?? TERVEITÄ SIITTIÖITÄ
VANHENNEIT­A SIITTIÖITÄ
Vanhetessa­an solut menettävät jakautumis­kykynsä ja litistyvät. Beetagalak­tosidaasi (sininen) on bakteerien­tsyymi, joka toimii "eläköityne­iden” solujen biomarkker­ina.
TERVEITÄ SIITTIÖITÄ VANHENNEIT­A SIITTIÖITÄ Vanhetessa­an solut menettävät jakautumis­kykynsä ja litistyvät. Beetagalak­tosidaasi (sininen) on bakteerien­tsyymi, joka toimii "eläköityne­iden” solujen biomarkker­ina.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland