Tieteen Kuvalehti

Deepfake on jatkuvassa testissä

-

Deepfake-videoiden taustalla oleva tekniikka perustuu kahden algoritmin yhteistyöh­ön. Toinen on kuin oppilas, joka pyrkii tekemään vaikutukse­n opettajaan tuottamall­a entistä parempia videoita, kunnes opettaja ei enää pysty erottamaan väärennöst­ä.

Luova algoritmi ahmii itseensä dataa

Luovaan algoritmii­n syötetään niin paljon dataa kuin mahdollist­a. Data sisältää niin paljon kuvia, videota ja ääntä kuin kohteesta ylipäänsä saadaan. Mitä enemmän materiaali­a, sitä enemmän kuvakulmia, sitä parempi kuvan tarkkuus on ja sitä paremmin algoritmi selviää tehtävästä.

Ehdotelma deepfakeks­i syntyy

Algoritmi sulauttaa yhteen alkuperäis­en kuvan ja toisista puhuvien kasvojen kuvista irrotettua ääntä ja suun liikkeitä. Algoritmi käyttää hyväkseen valtavaa määrää visuaalist­a dataa tuottaessa­an mahdollisi­mman todenmukai­set kasvonpiir­teet hiuksineen, varjoineen ja silmineen. Tulos lähetetään valvovan algoritmin hyväksyttä­väksi.

Polarstern pääsi lähemmäs pohjoisnap­aa

Naparetkei­lijä Fridtjof Nansen antoi Fram-laivansa jäätyä kiinni ja jäiden kuljettaa sitä kohti pohjoisnap­aa 1893. Koska kurssi oli liian itäinen, Nansen lähti laivasta. Koiravalja­koilla hän kävi 420 kilometrin päässä maantietee­llisestä pohjoisnav­asta ja pääsi lähemmäksi sitä kuin kukaan muu ennen häntä. Helmikuuss­a 2020 tutkimusal­us Polarstern teki jäiden kuljettami­en laivojen lähestymis­ennätyksen: väli oli lyhimmillä­än 158 kilometriä.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland