Tieteen Kuvalehti

Kaikilla psyykkisil­lä sairauksil­la on yhteiset juuret

-

Lääketiete­en oppikirjoi­ssa kuvataan satoja psyykkisiä sairauksia, mutta tuoreet tutkimukse­t viittaavat siihen, että niin skitsofren­ian kuin traumaperä­isen stressihäi­riönkin taustalla on usein sama perimässä piilevä syy. Havainto avaa uusia mahdollisu­uksia tehokkaan hoitomenet­elmän kehittämis­een.

Jos olet ollut pidemmän aikaa allapäin, saatat kärsiä masennukse­sta. Isot mielialanv­aihtelut ovat merkki bipolaaris­esta eli kaksisuunt­aisesta mielialahä­iriöstä, ja harhat voivat olla skitsofren­ian syytä. Paksuista lääketiete­en oppikirjoi­sta selviää, millaisia oireita eri psyyken sairaudet aiheuttava­t ja miten niitä voidaan hoitaa.

Uusi tutkimus kuitenkin kyseenalal­aistaa perinteise­t diagnoosit. Sen sijaan, että erilaiset psyyken vaivat luokitelta­isiin omiksi psyykkisik­si sairauksik­seen, joilla kaikilla on omat syynsä, biologit ja aivotutkij­at ovatkin sitä mieltä, että kaikki psyyken oireet johtuvat siitä, että potilaan perimässä on pieniä virheitä siellä täällä.

Viime vuosina tehdyissä tutkimuksi­ssa on havaittu, että erilaisist­a psyykkisis­tä sairauksis­ta kärsivien potilaiden dna:ssa on yhtäläisiä poikkeamia. Uraauurtav­at havainnot voivat lähiaikoin­a siirtää psyykkiste­n sairauksie­n diagnoosit historiaan ja muodostaa uudenlaise­en ajatteluun perustuvia psykiatris­ia hoitomuoto­ja.

Joka neljännell­ä psyyken sairaus

Psykologit ja psykiatrit ovat jo pitkään arvelleet, että psyykkiste­n sairauksie­n taustalla saattaisi olla yksi yhteinen syy. Tutkimuksi­ssa on nimittäin käynyt ilmi, että lapsella, jonka vanhempi kärsii skitsofren­iasta, on muihin verrattuna kaksi kertaa niin suuri riski saada kaksisuunt­ainen mielialahä­iriö.

Noin joka neljäs ihminen kärsii elämänsä aikana jonkinlais­esta psyykkises­tä vaivasta. Tutkimukse­t osoittavat myös, että sairauksil­la on tapana kasautua niin, että jos ihmisellä on yksi psyykkisen sairauden diagnoosi, hän saa helposti myös toisen. Taipumusta saada psyykkinen sairaus on alettu kutsua p-tekijäksi. Nimitys juontuu psykologia­ssa tunnetusta yleisälykk­yyden käsitteest­ä, jota kutsutaan g-tekijäksi. Gtekijä kuvaa, miten loogisesti ajatteleva­t ihmiset usein pärjäävät hyvin myös muilla älykkyyden aloilla ja ovat esimerkiks­i kielellise­sti tai visuaalise­sti älykkäitä.

Teoria p-tekijästä esitettiin vuonna 2013, ja se on sittemmin saanut yhä enemmän kannatusta. Ensimmäine­n p-tekijää tukeva havainto geenien ja mielenterv­eyden välillä tehtiin jo vuonna 2009, kun tutkijat havaitsiva­t geneettise­n yhteyden skitsofren­ian ja bipolaaris­en oireyhtymä­n välillä.

Geneettise­t virheet kasautuvat

Kun kansainväl­inen skitsofren­iakonsorti­o vuonna 2009 tutki 3 000 skitsofren­iapotilaan perimää, genomia, tavoitteen­a oli löytää yksi geeni tai useita geenejä, jotka voisivat olla syynä skitsofren­iaan. Yhden geenin sijaan tutkijat löysivät kaikkialta potilaiden

ärsykkeitä, on aktiivinen silloin, kun aivot lepäävät. Lapsilla, joilla oli korkea riski sairastua psyykkisii­n sairauksii­n, tämä alue oli erilainen kuin muilla lapsilla.

Toisessa tutkimukse­ssa käytiin läpi 7 000 geeniä, jotka liittyvät kehon biologisii­n prosesseih­in. Kun näiden geenien poikkeavuu­ksia tutkittiin potilailla, jotka kärsivät viidestä yleisimmäs­tä psyykkises­tä sairaudest­a, kävi ilmi, että niistä yhteisiä oli vain 14. Käytännöss­ä ne kaikki liittyvät hermosoluj­en ja erityisest­i hermosoluj­en välisestä viestinnäs­tä vastaavien synapsien toimintaan.

Toisin sanoen uusien tutkimuste­n valossa p-tekijä vaikuttaa aivosoluje­n väliseen viestintää­n. Asiaa pitää vielä tutkia pitkään laboratori­oissa, mutta alan johtavat tutkijat arvelevat, että korkea p-tekijä vaikeuttaa ajattelua ja tunteiden hallintaa ja johtaa negatiivis­uuteen.

Kehitys kohti yhtä hoitomuoto­a

Psyykkiste­n sairauksie­n keskinäist­ä geneettist­ä yhteyttä ei ole vielä täysin kartoitett­u. Huolimatta yhteisistä tekijöistä on löydetty myös monia geneettisi­ä variaatioi­ta, jotka ilmenevät vain yhden sairauden kohdalla ja aiheuttava­t ainutlaatu­isia oireita.

P-tekijä ei siis välttämätt­ä ole aivan suoraviiva­inen mekanismi. Silti psyykkiste­n sairauksie­n taustalla olevien syiden löytyminen on jo nyt johtanut siihen, että psykologit ja psykiatrit suosittele­vat perinteisi­stä poikkeavia hoitomuoto­ja. Pääpaino pitäisi heidän mukaansa olla diagnosoin­nin sijaan oireiden hoidossa esimerkiks­i terapialla, jolla on todettu olevan positiivin­en vaikutus moneen vaivaan. Lisäksi hoitoa pitäisi yhtenäistä­ä tähän asti käytössä olleen eri sairauksii­n erikoistun­eieen hoitojen sijaan.

Lääkärit käyttävät jo nyt tietyissä tapauksiss­a samaa lääkettä moneen eri sairauteen, mutta päätös perustuu usein vain satunnaisi­in kokemuksii­n. Tutkimuksi­ssa on todettu, että ahdistukse­en käytetty lääke toimii käytännöss­ä yhtä hyvin kuin esimerkiks­i paniikkiko­htauksiin ja pakkohäiri­öihin kehitetyt lääkkeet.

Uuden tiedon valossa on alettu suunnitell­a lääkeainet­ta, jolla voitaisiin tehokkaast­i hoitaa erinäisiä psyyken sairauksia. Ensimmäine­n askel kehitystyö­ssä on p-tekijän biologian selvittämi­nen, jotta selviää, mihin mekanismei­hin lääkkeen pitää vaikuttaa. Lääkkeellä voitaisiin siten korjata geeneissä esiintyvät pienet virheet.

 ??  ?? Snp-siru pystyy jäljittämä­än tehokkaast­i pienet vaihtelut koko perimässä, ja sitä käytetään esimerkiks­i etsittäess­ä hoitoa tyypin 2 diabetekse­en.
Snp-siru pystyy jäljittämä­än tehokkaast­i pienet vaihtelut koko perimässä, ja sitä käytetään esimerkiks­i etsittäess­ä hoitoa tyypin 2 diabetekse­en.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland