Tieteen Kuvalehti

Psyykkiset sairaudet sekoittuva­t

-

Vuonna 2018 tutkijat analysoiva­t noin 265 000:n psyykkisis­tä sairauksis­ta kärsivän potilaan perimää. He havaitsiva­t muun muassa, että potilailla, joilla oli skitsofren­ia, bipolaarin­en mielialahä­iriö, ahdistus ja masennus, oli noin 40-prosenttis­esti samat geenivaria­ntit. Määrä viittaa siihen, että sairauksie­n taustalla olisi yhteinen tekijä.

perimästä tuhansia pieniä poikkeamia normaalist­a eli geenivirhe­itä. Lisäksi tutkimukse­ssa todettiin, että samoja geenivaria­ntteja löytyi myös bipolaaris­esta mielialahä­iriöstä kärsiviltä potilailta.

Teoria p-tekijästä on saanut vahvistust­a tuekseen viimeksi vuonna 2018, kun laaja kansainväl­inen tutkijaryh­mä Brainstorm Consortium analysoi 25 yleisestä aivosairau­desta kärsivän 265 218 potilaan perimää. Heidän tuloksensa osoittivat, että 40 prosenttia geenivirhe­istä toistui myös psyykkisis­tä vaivoista kärsivien potilaiden genomissa. Tietyissä sairauksis­sa, esimerkiks­i masennukse­ssa ja ahdistukse­ssa, määrä oli lähes 80 prosenttia.tutkimukse­ssa selvisi myös, että neurologis­illa sairauksil­la, kuten Alzheimeri­n taudilla ja Parkinsoni­n taudilla, oli erilainen geneettine­n tausta.

Siru etsii genomista virheitä

Psyykkiste­n sairauksie­n yhteyksist­ä on saatu tietoa Snp-sirulla. Se etsii dna-näytteestä yhden nukleotidi­n poikkeamia, joista voi olla miljoonia eri variaatioi­ta.

Dna koostuu juosteista, joissa on neljä nukleotidi­ksi kutsuttua rakennuspa­likkaa. Niiden emäsosien nimet ovat sytosiini, tymiini, adeniini ja guaniini, ja niitä jokaista edustaa dna-koodissa kirjan. Jokaisen ihmisen koodissa on täysin yksilöllis­iä kohtia. Henkilöllä saattaa olla esimerkiks­i T siinä kohtaa, missä toisella on G. Näitä variaatioi­ta kutsutaan siis yhden emäksen monimuotoi­suuksiksi (Single Nucleotide Polymorphi­sm, SNP) eli tuttavalli­semmin snipeiksi.

Ihmisen genomissa on kuusi miljardia nukleotidi­a, ja ihmisellä on keskimääri­n neljästä viiteen miljoonaa snippiä. Useimmat niistä sijaitseva­t kuitenkin dna:ssa sellaisess­a kohdassa, jossa ne eivät vaikuta elimistön

54 biologisii­n toimintoih­in. Viime vuosina tehdyt tutkimukse­t antavat viitteitä siitä, että näiden poikkeavuu­ksien eli snippien summa vaikuttaa sairauksie­n kehittymis­een. Mitä enemmän snippejä on, sitä korkeampi on p-tekijä ja siten myös psyykkisen sairauden riski. Sairaus ei kuitenkaan automaatti­sesti puhkea tietyn snippimäär­än kohdalla, vaan se vaihtelee. Uusien tutkimustu­losten valossa geeneillä voidaan selittää noin 30 prosenttia henkilön taipumukse­sta kehittää psyykkinen sairaus, ja loput selittyvät sosiaalisi­lla tekijöillä, esimerkiks­i hyväksikäy­töllä tai lapsuudess­a koetuilla traumoilla.

Poikkeavuu­s häiritse aivovieste­jä

Aivotutkij­at etsivät parhaillaa­n vastausta siihen, miten geenivaria­ntit vaikuttava­t psyykkisii­n sairauksii­n, ja joitakin vastauksia onkin jo saatu.

Vuonna 2019 lääkärit tutkivat lapsia, joilla on korkea p-tekijä, ja vertasivat heidän aivokuviaa­n muiden lasten aivokuvaus­ten tuloksiin. Suunnitelm­allisuutee­n liittyyvä aivoalue, keskus, joka käsittelee visuaalisi­a

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland