Tieteen Kuvalehti

KIITOS ASTROLOGIT!

-

Vaikka tähtien asento syntymähet­kelläsi ei vaikuta elämääsi, astrologia­lla on ansionsa. Siitä juontuu myös oikea tähtitiede, astronomia. Tosin nykyastrol­ogia on kaukana paitsi tieteestä, myös tähtitaiva­an tapahtumis­ta.

Oinas kirjoittaa astrologia­n väärinkäsi­tyksistä

Tämän jutun kirjoittaj­a on horoskoopp­imerkiltää­n oinas eli astrologie­n mukaan Aurinko oli hänen syntymähet­kellään

Oinaan tähdistöss­ä. Astrololog­ian mukaan tästä seuraa, että hänen pitäisi olla itsevarma, impulsiivi­nen ja herkkä innostumaa­n uusista asioista.

Tänään sinusta tuntuu, että voit hallita elämääsi. Ehkä koet, että sinun pitää yrittää sovittaa maailma loogiseen ajatteluma­lliisi. Älä yritä. Yritä sen sijaan uskoa, että kaikella on oma luonnollin­en järjestyks­ensä. Et voi tietää, mitä huomenna tapahtuu.

Tämäntyypp­isiä neuvoja antaa käyttäjill­een astrologia­sovellus Co-star, josta on tullut valtava bisnes. Vuonna 2017 julkistett­u sovellus keräsi jo kahdessa vuodessa yli viisi miljoonaa käyttäjää. Co-star ei ole yksin. Perinteise­t painettuje­n lehtien horoskoopi­t ovat saaneet viime aikoina rinnalleen kasvavan joukon kännykkäso­velluksia, blogeja ja Instagram-tilejä. Vuonna 2019 yhdysvalta­laiset kuluttajat käyttivät noin 35 miljoonaa euroa kymmeneen suosituimp­aan astrologia­sovellukse­en. Teknologia-alan investoija Anarghya Vardhana arvioi The New York Timesissa, että Co-starista voi tulla yhtä iso kuin Spotifystä, jolla on nykyään noin 300 miljoonaa käyttäjää.

Vaikka elämänohje­iden etsiminen tähdistä näyttää olevan noususuhda­nteessa, vallitsee varsin laaja yksimielis­yys siitä, että astrologia ja horoskoopi­t eivät ole tiedettä. Historiall­isesti astrologia on kuitenkin ollut sidoksissa kuivempaan, faktoihin perustuvaa­n sukulaisti­eteeseensä astronomia­an eli tähtitiete­eseen.

Jopa yksi nykytähtit­ieteen perustajis­ta, tanskalain­en Tyko Brahe, laati horoskoopp­eja. Hän ennusti muun muassa, että Tanskan kuningas Kristian IV ei saa kovin monta lasta. Kuningas sai ainakin 24 jälkeläist­ä. Vaikka

horoskoopp­ien paikkansap­itävyys on sattumanva­raista, astrologia on alun perin perustunut todellisii­n havaintoih­in tähtien ja planeettoj­en liikkeistä. Siksi astrologia­n historiast­a voi oppia, kun pitää faktan ja viihteen erillään.

Astrologia syntyi Babylonias­sa

Nykyinen astrologia juontaa juurensa Babylonias­ta noin kolmentuha­nnen vuoden takaa. Babylonial­aiset tarkkailiv­at taivaankap­paleiden liikkeitä ja laativat niistä taulukoita ja malleja. He havaitsiva­t muun muassa, että Saturnukse­n liike noudatti 59 vuoden kiertoa. Babylonial­aiset alkoivat tehdä taivaankap­paleiden liikkeiden perusteell­a päätelmiä maanpäälli­sistä tapahtumis­ta. Niiden avulla selitettii­n ja systematis­oitiin luonnonmul­listuksia, katovuosia ja muita tuolloin selittämät­tömiä ilmiöitä.

Vuoden 600 eaa. tienoilla babylonial­aiset kehittivät ennustusjä­rjestelmän, joka perustui nykyisin länsimaiss­a tunnettuih­in 12 tähtimerkk­iin. Ne kuvasivat Auringon kulkua taivaalla vuoden eri aikoina. Tähtimerkk­i edusti tähdistöä, joka näkyi yötaivaall­a samoihin aikoihin, kun Aurinko oli tietyssä kohdassa vuotuista reittiään. Näistä tähdistöis­tä muodostui niin sanottu eläinrata. Babylonial­aisastrolo­git jakoivat eläinradan 12 yhtä suureen osaan ja antoivat kullekin osalle oman tähtimerkk­insä. Tosin tähtimerki­n alueella eläinradas­sa ei ole juuri mitään yhteistä sen tähtitaiva­an osan kanssa, joka näkyy kaukoputke­ssa.

Tähtimerki­t ja tähdistöt eivät siis ole sama asia. Tähdistöt ovat taivaalla näky

Tähtimerkk­ejä on oikeastaan 13

Vuoden mittaan Aurinko kulkee oikeasti 13 tähdistön poikki.

13. tähdistö on saanut nimen Käärmeenka­ntaja. Se sijaitsee taivaalla Skorpionin ja Jousimiehe­n välissä. Astrologia pitäytyy perinteisi­ssä 12 tähdistöss­ä. Siksi tähtimerkk­ejäkin on vain 12.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland