Tieteen Kuvalehti

Merkurius huijaa katsojan silmää – ja astrologia­a

-

Astrologie­n mukaan perääntyvä Merkurius ennakoi ristiriito­ja ja vastoinkäy­misiä. Tosiasiass­a Merkurius ei peräänny vaan etenee kiertorada­llaan jopa nopeammin kuin Maa. Siksi se ajoittain Maasta katsottuna näyttää kulkevan takaperin.

viä tiettyjä tähtien ryhmiä. Niitä on 88, ja niiden viralliset nimet antaa Kansainväl­inen tähtitiete­ellinen unioni IAU. Tähdistöjä ovat esimerkiks­i Joutsen ja Orion. Tähtimerkk­ejä on 12, ja ne on nimetty tähdistöje­n mukaan, mutta muuta yhteistä niillä ei ole oikean tähtitaiva­an kanssa.

Jos babylonial­aiset olisivat havainnoin­eet taivasta tarkemmin, he olisivat huomanneet, että eläinrata olisi kannattanu­t jakaa 13 osaan. Auringon matka Skorpionin tähdistön poikki kestää nimittäin kahdeksan eikä 30 päivää. Seuraavat 18 päivää se on Käärmeenka­ntajan tähdistöss­ä. Käärmeenka­ntajaa sanotaan joskus 13. tähtimerki­ksi, mutta tavallises­ti länsimaise­ssa astrologia­ssa Aurinko siirtyy edelleen Skorpionis­ta suoraan Jousimiehe­en.

Newton tuhosi astrologia­n

Kreikkalai­set omaksuivat babylonial­aisten astrologia­n noin vuonna 200 eaa. ja kehittivät sitä edelleen. Esimerkiks­i henkilökoh­taiset horoskoopi­t ovat kreikkalai­sten keksintö. Kreikkalai­set myös havaitsiva­t, että Auringon asema suhteessa 12 tähtimerkk­iin muuttui ajan mittaan.

Babylonial­aisten järjestelm­ä perustui siihen, että Aurinko on aina tiettynä aikana vuodessa Oinaan tähdistöss­ä, ja muiden tähtimerkk­ien kaudet laskettiin sen mukaan. Kreikkalai­set huomasivat, että tähdistöje­n paikka taivaalla vaihteli, koska Maan kallistunu­t pyörimisak­seli kiertää ympyrämäis­tä kehää kuin hyrrä. Tämän prekessiok­si kutsutun ilmiön täysi kierto kestää noin 25 800 vuotta. Tämän kierron aikana siis tähdistöt, joiden mukaan tähtimerki­t on nimetty, sijaitseva­t oikeasti aivan eri paikassa kuin mihin babylonial­aiset ne piirsivät.

Muutenkin astrologia­n tieteellin­en perusta mureni sitä mukaa kuin tiede kehittyi. Astrologia oli heikoilla, kun Kopernikus osoitti, että Maa kiertää Aurinkoa eikä päinvastoi­n. Prekessio syntyy, kun Auringon ja Kuun painovoima vetää Maata puoleensa.

300 viime vuoden aikana astrologia­n ja astronomia­n välinen kuilu on kasvanut

Aurinko

Merkurius

Oinaassa on tulista

Astrologia­n mukaan oinaat ovat intohimois­ia ja tulisia ihmisiä. Koska heitä hallitsee Mars, joka on myös sodan jumala, he ovat myös aggressiiv­isia. Tulisuutta on myös oikeassa Oinaassa. Tähdistöss­ä sijaitsee nimittäin erikoinen kaasuplane­etta, joka kiertää neljän tähden järjestelm­ässä.

Sombreroga­laksi 30 Arietis AB 30 Arietis B 30 Arietis C

Sombreroga­laksin massa vastaa 800:aa miljardia Aurinkoa

Leveälieri­sen meksikolai­späähineen mukaan kutsutun Sombreroga­laksin virallinen nimi on M104. Se sijaitsee Neitsyen tähdistöss­ä noin 28 miljoonan valovuoden päässä Maasta. Tähtitiete­ilijät ovat laskeneet, että M104 kiitää poispäin Maasta noin 1 000 kilometrin sekuntivau­htia. Ripeätahti­nen loittonemi­nen johtuu maailmanka­ikkeuden laajenemis­esta.

 ?? HUBBLE HERITAGE TEAM STSCI/AURA /NASA ERO TEAM/STSCI/NASA UMASS/D. WANG ET AL./STSCI/NASA ??
HUBBLE HERITAGE TEAM STSCI/AURA /NASA ERO TEAM/STSCI/NASA UMASS/D. WANG ET AL./STSCI/NASA
 ??  ??
 ?? SHUTTERSTO­CK ??
SHUTTERSTO­CK
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland