Tieteen Kuvalehti

Mikä teki maapallost­a lumipallon?

-

Maa on kuulemma muinoin ollut monta kertaa kokonaan lumen ja jään peitossa. Mikä sellaisen pakkasen on aiheuttanu­t?

Niin sanottu lumipallom­aa on seurausta Maan lämmönsäät­elymekanis­min eli hiilikierr­on järkkymise­stä.

Normaalist­i hiilen kierto ilmakehän, merien ja mantereide­n välillä on tasapainos­sa. Tulivuoren­purkauksis­sa vapautuu joka vuosi noin 0,4 gigatonnia hiilidioks­idia ilmakehään, missä se lämmittää ilmastoa. Ilmakehäst­ä hiiltä tulee sateiden mukana mantereill­e, missä sitä sitoutuu mineraalei­hin. Hiilipitoi­sia mineraalej­a taas huuhtoutuu sadeveden mukana meriin. Hiili kerrostuu pohjaan, mistä se maankuoren laattojen liikkeiden mukana päätyy kivisulaks­i Maan vaippaan. Sieltä hiiltä nousee taas tulivuorte­n kautta ilmaan.

Hiilikiert­o voi mennä sekaisin, jos ilmakehän lämpötila nousee liikaa. Silloin sateet yleistyvät ja ilmakehäst­ä poistuu hiilidioks­idia ja pitkällä aikavälill­ä ilmasto jäähtyy. Vastaavast­i ilmaston jäähtymine­n voi vähentää sateita, jolloin ilmasto vähitellen taas lämpenee.

Viimeisin globaali jäätiköity­minen alkoi, kun rankkasate­et poistivat ilmakehäst­ä paljon hiilidioks­idia. Lumipallok­ausi päättyi 635 miljoonaa vuotta sitten. Ilmasto lämpeni taas, kun tulivuoren­purkauksis­ta vapautunut hiilidioks­idi jäi lämmittämä­än ilmakehää.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland