Tieteen Kuvalehti

Miksi luodin rintaan saaneelta tulee verta suusta?

-

Elokuvissa näkee usein ampumisen uhreja, joilta valuu verta suupielest­ä. Todellisuu­dessa luodin pitäisi osua hyvin tarkasti tiettyihin kohtiin, jotta verta pulppuaisi suusta.

Elokuvien ampumakoht­auksien suunnittel­uun vaikuttava­t elokuvaala­n perinteet ja mielikuvit­us. Jos luoti osuu oikeaan kohtaan, verta voi valua myös suusta, mutta tällaiset tapaukset ovat elokuvissa reippaasti yliedustet­tuja todellisuu­teen verrattuna.

Iso osa ihmisen ylävartalo­sta on onkaloa, joka on jotakin kautta yhteydessä nieluun ja suuhun. Niin mahalaukus­ta, suolistost­a kuin keuhkoista­kin on yhteys suuhun ruokatorve­n tai henkitorve­n kautta.

Jos ampumisen uhrin suusta tulee verta, todennäköi­simmin luoti on osunut keuhkoihin ja repinyt keuhkojen verisuonia rikki. Keuhkot ovat suhteellin­en suuri elin, ja osuma rintaan on todennäköi­sempi kuin vaikkapa vatsaan. Lisäksi henkitorve­en valuva veri aiheuttaa yskimisrea­ktion, joka nostaa verta suuhun.

Suusta valuvan veren määrää usein liioitella­an. Todellisuu­dessa verta tulee vain ohut noro, ja veri usein päätyy suuhun vasta, kun uhri on maannut jonkin aikaa maassa.

Jotta verta voisi pulputa suusta siinä määrin kuin rajuimmiss­a elokuvakoh­tauksissa näytetään, luodin pitäisi samalla matkalla puhkaista sydämestä lähtevä aortta tai jokin muu pääverisuo­ni ja keuhkot tai henkitorvi. Sellaisen osuman todennäköi­syys on pieni.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland