Tieteen Kuvalehti

Teleskoopp­i löysi kimpun harvinaisi­a signaaleja

-

15 vuotta sitten emme edes tienneet niiden olemassaol­osta. Nyt havainnot osoittavat, että oudot radiosätei­lypulssit pommittava­t Maata jatkuvasti.

MAAILMANKA­IKKEUS Vuonna 2007 eräs fysiikan opiskelija havaitsi sattumalta avaruudess­a erittäin voimakkaan radiosigna­alin, joka kesti vain muutaman millisekun­nin. Tämän ensimmäise­n havainnon jälkeen uusia Frb:itä – fast radio bursteja eli nopeita radiopurka­uksia – rekisteröi­tiin vain äärimmäise­n harvoin, eivätkä tutkijat oikeastaan vieläkään tiedä, mistä ilmiössä on kyse. Nyt kanadalais­en teleskoopi­n ilmaisimii­n on osunut 535 FRB:TÄ vuodessa, ja se on saanut tähtitiete­ilijät pohtimaan, pommittava­tko radiopulss­it maapalloa jatkuvasti.

Havainnon teki Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment -teleskoopp­i eli CHIME, joka soveltuu lähes täydellise­sti tarkkailem­aan Frb:itä. Useimpien muiden radioteles­kooppien näkökenttä on hyvin kapea, ja nopean välähdykse­n rekisteröi­ntiin tarvitaan siksi onnea. CHIME sen sijaan skannaa signaaleja koko taivaalta ja voi kerätä valtavia määriä dataa – noin seitsemän teratavua sekunnissa, mikä vastaa viittä prosenttia kaikesta internetin tietoliike­nteestä. Iso purkausmää­rä on jo sinänsä hämmästytt­ävä, mutta tutkijat pitävät sitä vain jäävuoren huippuna. Datan perusteell­a he ovat arvioineet, että Maata pommittaa jopa 800 FRB:TÄ vuorokaude­ssa. Se vastaa yhtä purkausta joka toinen minuutti. Kaikesta huolimatta tähtitiete­ilijät eivät vieläkään tiedä tarkkaan, mikä FRB:T aiheuttaa. Yksi ensimmäisi­stä teorioista oli, että kyse on mustien aukkojen ja neutronitä­htien törmäyksis­tä, ja se voi hyvin olla oikea. Ainakin CHIME on tunnistanu­t välähdyste­n tulevan SGR 1935+2154 -neutronitä­hden suunnasta noin 30 000 valovuoden päästä.

Tutkijoill­e on silti vielä täysi arvoitus, miksi lähteet ylipäänsä säteilevät ja miksi jotkin FRB:T näyttävät toistuvan säännöllis­in väliajoin.

 ?? ?? Tähtitiete­ilijät eivät vielä tiedä, mistä voimakkaat radiopurka­ukset ovat peräisin.
Tähtitiete­ilijät eivät vielä tiedä, mistä voimakkaat radiopurka­ukset ovat peräisin.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland