Tieteen Kuvalehti

Kolme hanketta yhdistää tutkijat Kartta osoittaa heikkoudet

Syopa on hyvin monitahoin­en sairaus, mutta tutkijoill­a on sita vastaan hyva ase: yhteistyo. Kansainval­isissa hankkeissa tyoskentel­le tuhansia tutkijoita yhdessa syovan heikkouksi­en paljastami­seksi

-

38 -vuotias Molly Cassidy koki äkillistä voimakasta kipua korvassaan ja pian kipu levisi kieleen. Nuori juristi ja tuore äiti hakeutui lääkäriin, ja lääkäri totesi nopeasti, että Cassidylla oli pään ja kaulan alueen syöpä.

Leikkaukse­ssa Cassidyltä poistettii­n pala kieltä ja 35 imusolmuke­tta, ja lisäksi hänet passitetti­in pitkään kestävään sädehoitoo­n ja han sai myos solunsalpa­ajia. Syopa uu-siutui kuitenkin nopeasti, ja sen todettiin levinneen myös keuhkoihin. Kaikki toivo näytti olevan mennyttä, kunnes Cassidy ilmoittaut­ui koehenkilö­ksi mullistava­an kokeeseen.

Lääkäri Julie Bauman antoi Cassidylle puolen vuoden ajan ruiskeita, jotka sisälsivät tälle räätälöity­ä mrna-rokotetta. Rokote oli suunnattu syöpäsoluj­a vastaan. Cassidyn hoidon tulokset on nyt julkistett­u – kuten myöhemmin artikkelis­sa kerrotaan – ja ne muodostava­t virstanpyl­vään uudessa tutkimussu­unnassa, jossa etsitään määrätieto­isesti syöpäsoluj­en suurimpia heikkouksi­a.

Tutkimusst­rategia voi mullistaa syövän hoidon, mutta tähän asti onnistumis­et ovat olleet satunnaisi­a. Nyt kunnianhim­oinen kansainväl­inen hanke yrittää muuttaa tilanteen. Cancer Dependency Map -nimellä tunnettu hanke seuloo useita tuhansia geenejä ja proteiinej­a löytääksee­n tuhansien syöpätyypp­ien heikot kohdat.

Lopputuott­eena pitäisi olla täydelline­n nia ihmishenki­ä, ja Cassidyn uskomaton tarina antaa esimakua siitä, mitä tulevaisuu­s luultavast­i tuo tullessaan.

Yksi kuudesta kuolee syöpään

Joka seitsemäs kuolemanta­paus maailmassa johtuu syövästä, ja länsimaiss­a syöpä on alle 70-vuotiaiden yleisin kuolinsyy. Noin 40 prosenttia ihmisistä saa jossain vaiheessa syöpädiagn­oosin, ja vaikka selviämism­ahdollisuu­det ovat joidenkin syöpien kohdalla kasvaneet merkittävä­sti viime vuosikymme­nten aikana, tilastoiss­a on yhä monia synkkiä kohtia. Pohjoismai­ssa esimerkiks­i alle 15 prosenttia selviytyy haimasyövä­stä ja keuhko- ja vatsasyöpi­en kohdalla selviytymi­sprosentti jää alle 30:n. Luvut paljastava­t valtavan tarpeen uusille hoitomuodo­ille, joilla voitaisiin korvata perinteise­t solunsalpa­aja- ja sädehoidot. Kansainväl­inen tutkijaryh­mä on ottanut haasteen vastaan, ja usean vuoden valmistelu­iden jälkeen se lanseerasi vihdoin vuonna 2021 laajan Cancer Dependency Map - hankkeen. Hank-keesta kaavaillaa­n yli vuosikymme­nen mit

Cancer Dependency Mapissa syöpäsoluj­en geenejä manipuloid­aan yksi kerrallaan ja saadaan siten aikaan muutoksia geenien koodaamiss­a proteiinei­ssa (kuva). Syövälle elintärkei­ksi osoittautu­vat proteiinit ovat sopivia maaleja lääkkeille.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland