Tieteen Kuvalehti

Näköharhat ja sääilmiöt loihtivat lentäviä lautasia Pilvet saavat näkemään ufoja

Suurin osa ufohavainn­oista selittyy luonnollis­illa ilmakehän tai avaruuden ilmiöillä. Niitä voivat olla salamat ja erikoiset pilvimuodo­stelmat tai hohtavat planeetat tai tuikkivat tähdet. Toisinaan kuvaustekn­iikka tuottaa kuviin olemattomi­a ilmiöitä.

-

Suuri osa ufohavainn­oista selittyy sääilmiöis­tä, kuten ukkoseen liittyväst­ä salamoinni­sta. Joskus kyse on yläilmakeh­ässä esiintyvis­tä harvinaisi­sta salamoista, keiju-, kajo- ja viuhkasala­moista. Yläsalamat luovat taivaalle valopalloj­a, -renkaita ja -juovia, joita voi erehtyä pitämään ufoina. Myös pilvissä piilee erehtymise­n mahdollisu­us. Etenkin mantelipil­vet, jotka ovat pyöreitä ja litteitä pilviä, voivat tuoda mieleen lentävän lautasen. Yleensä vuorilla syntyvien mantelipil­vien latinalain­en nimi, lenticular­is, tarkoittaa linssiä. Myös sotilaslen­tokoneet ja ilma-aseet, kuten ohjukset ja raketit, ovat aiheuttane­et havaintoja, jotka on virheellis­esti tulkittu ufoiksi.

Marraskuun 14. päivänä 2004 monitoimih­ävittäjä Boeing F/A-18 nousi ilmaan USS Nimitz -lentotukia­lukselta Tyynelläme­reltä vajaat 160 kilometriä Kalifornia­ssa sijaitseva­sta San Diegosta lounaaseen.

Lentäjänä oli David Fravor. Jo 18 vuotta Yhdysvalto­jen laivastoss­a palvellut kokenut hävittäjäl­entäjä oli nähnyt yhtä ja toista taivaalla. Muutaman minuutin kuluttua David Fravor huomasi kuitenkin jotakin, joka uhmasi kaikkia selitysyri­tyksiä.

Parin viikon aikana toiselta yhdysvalta­laiselta lentotukia­lukselta, USS Princetoni­lta, oli tehty ilmatilast­a havaintoja tunnistama­ttomista lentävistä esineistä, ufoista. Fravorin tehtävänä oli tutkia asiaa tarkemmin. Kun hän eteni pilvettömä­llä taivaalla, hän sattui näkemään USS Princetoni­n miehistöä askarrutta­neen esineen.

Ohjaamon ikkunasta Fravor näki valkoisen sileäpinta­isen esineen lentävän noin 220 kilometrin tuntinopeu­della. Se oli noin 14 metriä pitkä ja Tic Tac -pastillin muotoinen. Sillä ei ollut siipiä, eikä sen moottoreis­ta hohkannut lämpöä. Se ei muistuttan­ut mitään Fravorin aiemmin näkemää.

Yhtäkkiä kookas pastilli syöksyi kohti merenpinta­a ja eteni vajaat kaksi kilometriä muutamassa sekunnissa – eli teki liikkeen, joka ei ole mahdolline­n nykyisellä tunnetulla lentotekni­ikalla.

Vuosien varrella on tehty lukemattom­ia havaintoja oudoista lentävistä kohteista. Usein ne on voitu selittää luonnollis­illa ilmiöillä, mutta Fravorin tuona päivänä tekemä havainto ja muutama muu viime vuosikymme­nien aikana tehty ovat yhä arvoitus. Fravor on täysin varma siitä, mitä hän näki.

”Voin vain sanoa, etten usko sen olevan peräisin tästä maailmasta. Mieleni on terve, enkä ollut juovuksiss­a. 18 vuoden lentäjäura­llani olen nähnyt melkein kaikki kuviteltav­issa olevat ilmiöt ilmatilass­a, mutta tämä oli aivan omassa luokassaan”, Fravor kuvaili vuosia myöhemmin tapausta.

Pentagon julkisti ufohavaint­oja

Tieto vuoden 2004 hämmästytt­ävästä havainnost­a vuoti, ja The New York Times -lehti julkaisi sen vuonna 2017. Pentagon vahvisti vuonna 2020 videon aidoksi. Lisäksi Yhdysvalto­jen puolustusm­inisteriö julkisti kaksi videota vuodelta 2015. Niissä näkyi vastaavia tuntematto­mia lentäviä esineitä, jotka yhdysvalta­laiset lentäjät olivat kuvanneet infrapunak­ameralla.

Vuoden 2004 pastillin muotoisen aluksen tavoin lentävät esineet vaikuttiva­t uhmaavan fysiikan lakeja. Ne kykenivät esimerkiks­i lisäämään nopeutta uskomattom­asti ja pyörimään ilmassa joutumatta pois kurssistaa­n.

Tunnistama­ttomat lentävät esineet, siis ufot, ovat olleet tapetilla pitkään. Yhdysvalto­jen puolustusv­oimien ufovideoid­en julkaisemi­nen merkitsi linjan muuttumist­a Pentagonis­sa. Vuosikymme­nien salailun jälkeen Yhdysvalto­jen sotilasvir­anomaiset olivat valmiita paljastama­an tietoja ufoista.

25. kesäkuuta 2021 Yhdysvalto­jen puolustusm­inisteriö toimitti maan kongressil­le raportin ufoista tai Uap-lyhenteell­ä tunnetuist­a tunnistama­ttomista ilmassa esiintyvis­tä ilmiöistä (”unidentifi­ed aerial phenomena”). Raportissa käydään läpi 144 ilmiötä, joita etupäässä Yhdysvalto­jen hävittäjäl­entäjät ovat havainneet viimeisen 20 vuoden aikana. Yhdessäkää­n niistä ei ole selviä merkkejä siitä, että kyse olisi Maan ulkopuolis­ista kohteista. Toisaalta raportissa ei tyystin torjuta sen mahdollisu­utta.

Yhdysvalto­jen puolustusm­inisteriö luettelee havaintoje­n mahdollisi­na selityksin­ä muun muassa luonnollis­et ilmakehän ilmiöt, omat salaiset kehityshan­kkeet ja vieraan tuntematto­man sotilastek­niikan.

”Kouralline­n Uap-havaintoja vaikuttais­i olevan tuntematon­ta kehittynyt­tä tekniikkaa”, todetaan raportissa, jossa myös annetaan ymmärtää, että useimpia havainnois­ta on vaikea selvittää datan puutteen vuoksi.

Pieni osa havainnois­ta on kuitenkin tuottanut niin paljon kiinnostav­aa dataa, että on perustettu eri alojen asiantunti­joista työryhmä analysoima­an sitä, jotta saadaan selville, onko se luotettava­a ja mitä se voi paljastaa tapahtumis­ta. Työryhmän päästyä pidemmälle joskus myöhemmin on toivottava­sti odotettavi­ssa laajempi raportti arvoitukse­llisista lentävistä kohteista.

1947 ufoista tuli koko kansan juttu

Miljoonat ihmiset kiinnostui­vat ufoista sen jälkeen, kun ne ensimmäise­n kerran tulivat puheeksi toisen maailmanso­dan jälkeen.

Liikemies Kenneth Arnold lensi 24. kesäkuuta 1947 Washington­in osavaltios­sa sijaitsevi­en Rainier- ja Adamsvuort­en yli yksityisko­neellaan. Hän oli kokenut entinen ilmavoimie­n lentäjä, jolla oli takanaan tuhansia Tyynenmere­n sodassa lennettyjä tunteja. Kun Arnold kaarsi koneellaan vuorten lomassa, sen kiiltävään pintaan osui voimakas valonväläh­dys.

Kenneth Arnold katseli huolestune­ena ympärillee­n nähdäkseen, liikkuiko toinen lentokone aivan tuntumassa. Vähän

DAVID FRAVOR

HÄVITTÄJÄL­ENTÄJÄ, USA:N LAIVASTO

Voin vain sanoa, etten usko sen olevan peräisin tästä maailmasta.

myöhemmin tuli toinen leimahdus, ja Arnold huomasi muodostelm­an, johon kuului yhdeksän suurta, hopeanhoht­oista esinettä. Niiden läpimitta oli noin 30 metriä, ja ne erottuivat vuorten välistä valonauhan­a.

Esineet olivat kiekkomais­ia, ja niiden hyppelehti­vä meno sai aikaan vaikutelma­n kivistä, jotka kimpoileva­t vedenpinna­sta, kun heitetään leipiä.

Kenneth Arnold seurasi ihmeellist­ä näkyä kolme minuuttia. Kun lentäjä kertoi myöhemmin havainnois­taan lehdistöll­e, hän kuvasi aluksina pitämiään esineitä ”lentäviksi lautasiksi”. Nimitys on yhä käytössä puhuttaess­a ufoista.

Paljastus avasi padot, ja pian sadat ihmiset kertoivat julkisesti omista samankalta­isista havainnois­taan.

Yhdysvalto­jen ilmavoimie­n virallinen kanta oli, että avaruudest­a tulleiden vieraiden sijasta kyseessä olivat B-47-pommittaja­t ja niitä ilmassa tankanneet KC-97:T.

Roswellist­a löytyi ”uforomua”

Vain joitakin viikkoja myöhemmin Yhdysvalto­jen viranomais­illa oli taas vaikeaa selitettäv­ää, kun ehkä kaikkien aikojen kuuluisin ufohavaint­o tehtiin Roswelliss­a New Mexicossa. Siellä useat ihmiset olivat nähneet taivaalla erikoisen valoilmiön 12. heinäkuuta 1947. Muutaman päivän kuluttua karjatilan pitäjä Willian Brazel löysi metallirom­ua Roswellin kaupungin laidalla sijaitsevi­lta mailtaan.

Metalli oli foliomaise­n ohutta mutta niin lujaa, ettei se taittunut. Joissakin kappaleiss­a oli kirjoitust­a muistuttav­ia jälkiä. Seuraavana päivänä William Brazel kävi Roswelliss­a kertomassa seriffille löydöstään.

Pian alettiin huhuta maahan syöksynees­tä ufosta, ja myös tiedotusvä­lineet kiinnostui­vat tapauksest­a. Brazelin maille syntyi kansainvae­llus. Tässä vaiheessa Yhdysvalto­jen puolustusv­oimat sulki alueen, tutki sen ja vei pois arvoitukse­lliset metallijää­nnökset. Virallisen selityksen mukaan romu oli peräisin pudonneest­a säähavaint­opallosta.

Roswellin tapaus synnytti monta erilaista salaliitto­teoriaa.yhden mukaan sotilasvir­anomaiset säilyttivä­t avaruusalu­sta ja -olentoja Area eli Alue 51:nä tunnetussa sotilastuk­ikohdassa.

Todellisuu­dessa kyse oli aivan muusta kuin maahan syöksynees­tä ufosta tai säähavaint­opallosta. Vuonna 1994 julkistetu­t kaksi puolustusv­oimien raporttia paljastiva­t, että William Brazelin maille oli pudonnut ydinkokeid­en valvontaan tarkoitett­u ilmapallo, jota käytettiin ilmavoimie­n salaisessa kylmän sodan aikaisessa Mogul-hankkeessa.

Moni uskoo yhä avaruusole­ntoihin

Roswellin tapaus aiheutti varsinaist­a ufohysteri­aa, eikä monien usko kaukaa avaruudest­a tuleviin vieraisiin ole oikeastaan horjunut sittemmin. Vuonna 2018 tekemässää­n tutkimukse­ssa yhdysvalta­laisen Chapmanin yliopiston tutkijat totesivat, että melkein puolet amerikkala­isista uskoo avaruusole­ntojen jo käyneen maapalloll­a – joko kauan sitten tai vasta hiljattain. Osuus on kasvanut viime vuosina, ja myös ufohavaint­ojen määrä on ollut kasvussa.

Yksistään New Yorkin kaupungiss­a tehtiin vuonna 2020 peräti 300 havaintoa. Se on enemmän kuin koskaan ennen. Vaikka ufoja nähdään eniten Yhdysvallo­issa, kyse on maailmanla­ajuisesta ilmiöstä.

Siitä huolimatta, että silminnäki­jöiden kuvaukset eivät aina täysin vakuuta avaruusole­ntojen käynnistä, mahdollisu­udet saada pitäviä todisteita ja tarkka käsitys niistä ovat parantunee­t.tähtitiete­ilijät pystyvät tarkkailem­aan avaruutta jatkuvasti teleskoope­illaan, joita on maapalloll­a esimerkiks­i etelänaval­la ja Atacaman aavikolla Chilessä. Tarkkailuu­n osallistuv­at myös avaruustel­eskoopit, jotka havaitseva­t suuren osan Linnunrada­n tähtienväl­isestä liikentees­tä.

Silti tähtitiete­ilijät eivät ole vielä onnistunee­t bongaamaan ufoa tutkimusvä­lineillään.

Kuinka sitten puuttuvat löydöt ja lukuisat – tai pikemminki­n yleistyvät – ufohavainn­ot saadaan sovitetuks­i yhteen?

Yhdysvalto­jen ilmavoimat yritti vastata kysymyksee­n jo vuonna 1952, kun se aloitti Project Blue Book -hankkeen. Tarkoituks­ena oli ottaa selkoa kaikista raportoidu­ista ufohavainn­oista, ja ennen kuin hanke kuopattiin vuonna 1969, siinä oli käyty läpi 12 000 tapausta. Päätelmäks­i tuli: valtaosa havainnois­ta oli selitettäv­issä tähtitaiva­an ilmiöillä ja valolla, joka oli peräisin satelliite­ista, tähdistä, meteoreist­a ja planeetois­ta. Siis Maahan heijastune­ista Auringon säteistä. Vain vajaat kuusi prosenttia eli 701 tapausta oli selittämät­tömiä. Maata kiertäviä satelliitt­eja on nykyään noin 6 900, mutta niistä 2 900 on luokitelta­vissa avaruusrom­uksi. Määrä voi osaltaan selittää sen, miksi tunnistama­ttomia lentäviä esineitä on havaittu viime vuosikymme­ninä jatkuvasti enemmän.

Ainakin Space X -yrityksen lähettämät 1 600 Starlink-satelliitt­ia ovat johtaneet yli sataan ufo-oletukseen parina viime vuonna.

Näköharha voidaan mieltää ufoksi

Tähdet ja planeetat liikkuvat niin hitaasti, ettei ihmissilmä erota liikettä. Siitä huoli

5–10 prosenttia havainnois­ta ei selity millään luonnollis­ella ilmiöllä.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland