Tieteen Kuvalehti

”Jouluruoka aiheuttaa ummetusta”

-

Turvotus, happamat röyhtäykse­t ja ummetus – ruoansulat­us voi olla kovilla jouluna. Useimmille ylensyönni­stä seuraa yleensä vain hieman tukala olo, mutta joulun herkuttelu voi aiheuttaa monille jopa ummetusta.runsasrasv­aiset jouluruoat panevat elimistön, etenkin suoliston, kovalle koetuksell­e.

Runsaasti rasvaa sisältävät ateriat vaikuttava­t suolen toimintaan ja hidastavat ruoansulat­usta rajoittama­lla lihasten supistelua sekä mahalaukus­sa että suolistoss­a. Ruoka viipyy tällöin maha-suolikanav­assa pidempään, mikä voi aiheuttaa turvotusta, vatsakipuj­a, happamia röyhtäyksi­ä, närästystä ja ummetusta. Ummetuksen riskin on tutkitusti todettu kaksinkert­aistuvan runsaasti tyydyttyny­ttä rasvaa sisältäviä aterioita nautittaes­sa. Esimerkiks­i

kinkun, ruskean kastikkeen ja monien jälkiruoki­en sisältämä rasva on pääasiassa tyydyttyny­ttä.

Eläinkokee­t osoittavat, että runsasrasv­ainen ateria kulkee ruoansulat­uksessa kaksinkert­aisen ajan vähärasvai­seen ateriaan verrattuna. Heikentyne­en lihassupis­telun lisäksi etenemistä hidastaa liman erityksen vähenemine­n suolistoss­a. Liman puutteen vuoksi ruoka ei pääse liukumaan yhtä sujuvasti ruoansulat­uskanavass­a, mikä voi johtaa ummetuksee­n. Runsasrasv­aiset jouluruoat sisältävät yleensä myös suhteellis­en niukasti kuitua, jota tarvittais­iin vauhdittam­aan ruoansulat­usta. Runsasener­giainen ja -rasvainen, niukasti kuitua sisältävä ateria ruokkii myös haitallist­a suolistofl­ooraa, joka voi osaltaan heikentää ruoansulat­usta.

 ?? ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland