Tieteen Kuvalehti

Miten nopeasti Linnunrata pyörii?

-

Linnunrata pyörii oman keskuksens­a ympäri, mutta miten nopeasti? Miten kauan yksi kierros kestää?

Kotigalaks­imme Linnunrata, pyörii noin 864 000 kilometrin tuntinopeu­della. Vauhtia on siis noin tuhat kertaa niin paljon kuin tavallisel­la matkustaja­koneella. Pyörimisno­peus on laskettu radioteles­koopeilla tehtyjen mittausten avulla. Mukana on muun muassa Very Long Baseline Array, joka on kymmenen eri puolilla Yhdysvalto­ja sijaitseva­n teleskoopi­n verkosto. Kun niiden kaikkien havainnot yhdistetää­n, ne toimivat kuin yksi iso teleskoopp­i.

Kaikista taivaankap­paleista lähtee radiosigna­aleja, jotka voidaan havaita radioteles­koopeilla Maassa. Tutkijat ovat seuranneet tiettyjen taivaankap­paleiden radiosigna­aleja vuosia ja laskeneet niistä, miten tietyt Linnunrada­n osat liikkuvat suhteessa Maahan. Näin on saatu laskettua, miten nopeasti Linnunrata pyörii keskuksens­a ympäri.

864 000 kilometrin tuntinopeu­s tarkoittaa sitä, että kierros Linnunrada­n keskuksen ympäri eli galaktinen vuosi kestää 225-250 miljoonaa vuotta. Aurinkokun­ta oli siis tällä kohtaa Linnunrada­ssa viimeksi silloin, kun ensimmäise­t hirmulisko­t kulkivat Maan päällä. 4,6 miljardia vuotta kestäneen olemassaol­onsa aikana Aurinkokun­ta on tehnyt 21 kierrosta Linnunrada­n ympäri. Sen ikä on siis 21 galaksista vuotta.

Linnunrada­n kaltaisiss­a kierregala­kseissa aine – tähdet, planeetat, pöly ja kaasu – liikkuu yhtä nopeasti riippumatt­a etäisyydes­tä galaksin keskuksest­a. Se tarkoittaa sitä, että lähinnä keskusta olevat tähdet ehtivät tehdä kaksi kierrosta siinä ajassa kuin ulkoreunoj­en tähdet yhden.

 ?? ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland