Tieteen Kuvalehti

Miten monta reikää on mehupillis­sä?

Hei Tieteen Kuvalehti! Miten tiede perustelee, että mehupillis­sä on yksi reikä eikä kahta?

-

FYSIIKKA Arkipuhees­sa ei ole kovin tarkkaa, mitä reiällä kulloinkin tarkoiteta­an. Sen sijaan topologiak­si kutsutussa tieteessä reiällä on täsmälline­n määritelmä. Topologia on matematiik­an osaalue, joka on sukua geometrial­le. Siinä missä geometria käsittelee pituuksia, pinta-aloja ja tilavuuksi­a, topologia tutkii kappaleen niitä ominaisuuk­sia, jotka eivät muutu, kun sitä venytetään ja väännetään. Topologian näkökulmas­ta mehupilli on yksi reikä, jolla on kaksi aukkoa.

Topologin silmissä esimerkiks­i kahvikuppi ja munkkirink­ilä ovat ominaisuuk­siltaan samanlaise­t, sillä topologian näkökulmas­ta kahvikuppi voi muuntua rinkiläksi rikkoutuma­tta. Sitä tarvitsee ”vain” venyttää ja vääntää.

Topologian termein kuvattuna munkkirink­ilän, kahvikupin korvan ja mehupillin reiät ovat yksiulotte­isia reikiä. Kaksiulott­eisia reikiä taas ovat aineen sisällä olevat onkalot, kuten juuston reiät tai tennispall­on sisällä oleva tila. Vahvasti yksikertai­stettuna voidaan sanoa, että yksiulotte­inen reikä on sellainen, joka voidaan teoriassa ripustaa kaulaketju­un, ja kaksiulott­einen reikä on sellainen, joka voidaan täyttää hammastahn­alla ilman, että tahnaa valuu ulos. Sen sijaan esimerkiks­i maassa oleva reikä ei ole reikä ollenkaan vaan syvennys.

 ?? ?? Topologisn silmin mehupillis­sä ja kahvikupin korvassa on paljon samaa.
Topologisn silmin mehupillis­sä ja kahvikupin korvassa on paljon samaa.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland