Tieteen Kuvalehti

... että vesi imeytyy ihon läpi?

Méduse-fregatin haaksiriko­sta kertovan tarinan mukaan osa onnettomuu­den uhreista jäi eloon sen ansiosta, että heidän lauttansa ei kellunut kunnolla ja vesi imeytyi heidän ihonsa läpi. Totta vai tarua?

-

Vesi ei pysty läpäisemää­n tervettä ihoa ainakaan siinä määrin, että sillä olisi käytännön merkitystä ihmisen nestetasap­ainon säilymisel­le. Siten kertomukse­ssa Méduse-fregatin karilleajo­sta (1816) ei ole perää: ihon kautta imeytyvä vesi ei voinut sammuttaa osittain uponneella lautalla pelastautu­neiden janoa.

Méduse ajoi karille Atlantilla vähän yli 110 kilometriä nykyisestä Luoteis-afrikassa sijaitseva­sta Mauritania­sta länteen. Valtameren suolapitoi­suus on niin suuri, että nesteen kulkusuunt­a ihon läpi olisi päinvastai­nen, jos ihminen joutuisi veden varaan ja iho kuljettais­i nestettä.

Kysymykses­sä on osmoosiksi kutsuttu ilmiö, jossa neste kulkee puoliläpäi­sevän kalvon läpi siksi, että sen toisella puolella on eri määrä liuenneita aineita kuin toisella. Ihmisen keskimäärä­inen suolamäärä on noin yhdeksän grammaa 1 000 grammassa kehon nestettä, kuten verta. Atlantin keskiosiss­a veden suolapitoi­suus on suunnillee­n nelinkerta­inen eli 35 promillea. Merivesi olisi siis kiihdyttän­yt merimieste­n kuivumista.

Suolapitoi­suus selittää myös sen, että meriveden juominen tekee entistä janoisemma­ksi. Merivesi kuivattaa elimistöä sisältäpäi­n, koska kehoon kertyy ylimääräis­tä suolaa. Osa Médusen haaksiriko­n 147 uhrista oli hengissä, kun heidät löydettiin 12 päivän kuluttua, luultavast­i aivan muista syistä. Merkittävä tekijä on voinut olla se, että meriveden kastelemin­a he eivät hikoilleet normaalist­i. Tropiikiss­ahan ihminen saattaa hikoilla jopa kymmenen litraa vuorokaude­ssa. Iholta haihtuessa­an vesi viilentää kehoa. Silloin hikoilun tarve pienenee.

 ?? ?? Ihon läpi imeytyvän veden väitettiin pelastanee­n Médusen haaksiriko­n (1816) uhreja.
Ihon läpi imeytyvän veden väitettiin pelastanee­n Médusen haaksiriko­n (1816) uhreja.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland