Tieteen Kuvalehti

Täydellist­ä tyhjyyttäk­in kannattaa tutkia

- Riikka Weckstén ⁄ toimittaja

Ihmiset ovat jo aikojen alusta yrittäneet ennustaa tulevaa säätä, sillä sää liittyy läheisesti niin elinmahdol­lisuuksiin kuin ulkona oleiluunki­n.

Nykyisin tarkat sääennuste­et ovat tärkeämpiä kuin koskaan, sillä ilmaston lämpenemin­en on lisännyt myrskyjen ja hirmumyrsk­yjen todennäköi­syyttä.

Siksi on elintärkeä­ä, että esimerkiks­i vaara-alueen asukkaiden evakuointi aloitetaan ajoissa.

Sää on kuitenkin hyvin oikullinen. Jopa nykyisillä menetelmil­lä ja supertieto­koneilla laadittava­t ennusteet ovat edelleenki­n varsin epävarmoja, jos ennuste kattaa pidemmälle kuin muutaman päivän päähän.

Sää on monimutkai­nen järjestelm­ä ja monet seikat vaikuttava­t siihen, joten laskutoimi­tukset kasvavat valtaviksi ja laskutehoa tarvitaan todella paljon. Meteorolog­ien sitkeistä yrityksist­ä huolimatta heidän uskottavuu­tensa on kansan parissa samaa luokkaa kuin poliitikko­jen, toimittaji­en ja käytettyje­n autojen kauppiaide­n.

Nyt kuitenkin apua on luvassa varsin yllättäväl­tä taholta. Kvanttimek­aniikka kuvaa luontoa atomeja pienemmäss­ä mittakaava­ssa. Kvanttimek­aniikan perusperia­atteisiin kuuluu se, että järjestelm­än energiaa ei voida määrittää tarkasti. Ehkä tämä outo lainalaisu­us voi tehdä sääennuste­ista nykyistä luotettava­mpia.

Sivujen 36–39 artikkelis­ta voit lukea todennäköi­syystietok­oneesta, joka saa satunnaisl­ukunsa tyhjiön ennustamat­tomista kvanttifys­ikaalisist­a vaihteluis­ta. Tyhjiötiet­okoneen toivotaan kykenevän ennustamaa­n myrskyt nykyistä tarkemmin. Se on loistava esimerkki siitä, että kannattaa tutkia kaikkea ja ”ei mitään”.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland