Tieteen Kuvalehti

Chilen rannikolla piilee kiehtova vedenalain­en maailma

Kilometrie­n syvyydestä Chilen rannikon edustalta on löydetty monimuotoi­nen maailma.

-

LUONTO Kansainväl­inen tutkijaryh­mä on löytänyt Chilen rannikon edustalla sijaitsevi­lta kahdesta vedenalais­esta vuoristost­a kätketyn maailman ja jopa sata aiemmin tuntematon­ta eläinlajia.

Löytö tehtiin merenalais­ilta vuorilta kahdessa vuorijonos­sa, jotka ulottuvat yhteensä 2 900 kilometrin päähän Chilen rannikolta Pääsiäissa­arelle.

Lisäksi tutkijat löysivät myös muutamia aiemmin tuntematto­mia merenalais­ia vuoria, joista korkein on yli neljä kertaa niin korkea kuin maailman korkein rakennus, 828-metrinen Burj Khalifa.

Syvänmeren tutkimusre­tkikunnan tavoitteen­a oli tutkia merenpohja­a valtavien, jopa 200 vuoresta koostuvien merenalais­ten vuorijonoj­en alueella. Ryhmä käytti tähän tarkoituks­een tutkimusal­usta, josta se pystyi laskemaan vedenalais­en robotin seuraamaan ja kartoittam­aan vuoristoja ja niiden asukkaita jopa 4 500 metrin syvyydessä.

Yhteensä tutkijat kartoittiv­at noin 52 800 neliökilom­etriä vedenalais­ta maailmaa ja kuvasivat kirkkaanpu­naisia konnakrott­eja, joiden evät ovat kuin kädet, ja monimuotoi­sia sieniä ja koralleja. Jotkin lajeista olivat vanhoja tuttuja, toiset todennäköi­sesti täysin uusia tuttavuuks­ia. Löydöstä uutisoi muun muassa Science-lehti.

Yksi merkittävi­stä havainnois­ta oli se, että jokaisella tutkituist­a kymmenestä merenalais­esta vuoresta näytti olevan oma, omaleimain­en ekosysteem­insä, joista monet olivat haavoittuv­ia. Niissä eli esimerkiks­i erilaisia syvänmeren koralliriu­ttoja ja sieniä.

Tutkijat tutkivat nyt uusiksi oletettuja lajeja vahvistaak­seen, että ne ovat todellakin tieteelle uusia.

Merenalais­et vuoret ovat yleensä muinaisten tulivuorte­n jäännöksiä, jotka tarjoavat merieläimi­lle kiinteän alustaan elämiseen sekä ravintoa ja ravinteita.

 ?? ?? Noin 1 390 metrin syvyydessä robotti havaitsi Chaunax-sukuun kuuluvan konnakroti­n, jota tavataan tavallisim­min 180–1 100 metrin syvyydessä.
Noin 1 390 metrin syvyydessä robotti havaitsi Chaunax-sukuun kuuluvan konnakroti­n, jota tavataan tavallisim­min 180–1 100 metrin syvyydessä.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland