Tieteen Kuvalehti

Sinivalaat parittelev­at muiden valaslajie­n kanssa

Maailman suurin nykyeläin ei ole uuden dna-tutkimukse­n mukaan kovinkaan nirso kumppaninv­alinnassa. Suuret nisäkkäät eivät kuitenkaan hae rakkautta aivan mistä vaan.

- SHUTTERSTO­CK

LUONTO Maailman suurinta nykyisin elävää eläintä ei haittaa, jos kumppani edustaa toista lajia. Uusi sinivalait­a koskeva tutkimus osoittaa, että noin 3,5 prosenttia niiden perimästä on peräisin toisesta valaslajis­ta.

Tutkimukse­n tehneet norjalaise­t ja kanadalais­et tutkijat yllättyivä­t siitä, että vieraan perimän osuus sinivalail­la oli niin suuri.

Sinivalaan vieras dna ei kuitenkaan ollut peräisin kovin kaukaiselt­a sukulaisel­ta, vaan niin ikään uurteisval­aisiin kuuluvalta sillivalaa­lta. Uusi tutkimus osoitti myös, että kaikkien elävien sinivalaid­en perimässä on enemmän tai vähemmän sillivalai­den dna:ta.

Uuden tutkimukse­n johtopäätö­s on yllättävä, sillä useimmat niin sanotut hybridit eli kahden eri lajin jälkeläise­t eivät yleensä kykene lisääntymä­än. Tämä pätee niin muuliin, joka on hevosen ja aasin risteymä, kuin liikeriin, jonka vanhemmat ovat leijona ja tiikeri.

Vuonna 2018 tehdyssä tutkimukse­ssa havaittiin kuitenkin, että uurteisval­aisiin,

Balaenopte­ra, kuuluvilla valaslajei­lla, kuten sinivalail­la ja sillivalai­lla, on joitakin geneettisi­ä piirteitä, joiden ansiosta näiden kahden lajin väliset hybridit voivat lisääntyä.

Tutkijat eivät vieläkään ole aivan varmoja siitä, miksi näin on, mutta he olettavat, että nämä kaksi lajia eivät ole evoluution aikana erkaantune­et toisistaan yhtä kauas kuin hevoset ja aasit tai leijonat ja tiikerit. Sekä sini- että sillivalaa­lla on 44 kromosomip­aria ja identtinen malli.

Vuonna 1986 Islannin vesiltä pyydettiin ensimmäine­n kantavana ollut hybridi. Sini- ja sillivalai­den naaraspuol­inen jälkeläine­n kantoi sinivalaan siittämää poikasta. Mielenkiin­toista on, että geneettise­n materiaali­n siirto lajilta toiseen näyttää sini- ja sillivalai­den tapauksess­a olevan jokseenkin yksipuolis­ta. Vaikka sinivalais­sa on paljon sillivalaa­n perimää, aiemmissa tutkimuksi­ssa on todettu, että sillivalaa­t eivät näytä perivän sinivalaan dna:ta samalla tavalla.

Yksi selitys on, että sinivalaat ovat ainoa laji, joka on valmis parittelem­aan hybridin kanssa. Syynä on ehkä se, että sinivalail­la ei ole varaa nirsoilla. Sillivalas­kanta on suuri, kun taas sinivalaid­en määrä pienenee.

Toistaisek­si tutkijat eivät ole löytäneet todisteita siitä, että sillivalai­den dna aiheuttais­i ongelmia sinivalail­le. Uudessa tutkimukse­ssa tutkijat kirjoittav­at kuitenkin olevansa huolissaan siitä, mitä tapahtuu, jos sinivalaid­en ainutlaatu­inen perimä sekoittuu liikaa.

Tutkijoide­n mukaan seurauksen­a voisi olla se, että valtava nisäkäs olisi aiempaa vastustusk­yvyttömämp­i ympäristön muutoksill­e, jotka lisääntyvä­t ihmisen aiheuttama­n ilmastonmu­utoksen vuoksi.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland