Tieteen Kuvalehti

Supernovan räjähdys luo uutta tähtipölyä

Planeetat ja elämän rakennusai­neet koostuvat tähdissä syntyneest­ä pölystä.

-

MAAILMANKA­IKKEUS Tähtipölyä leijuu avaruudess­a Linnunrada­n tähtien välissä, ja tutkijoide­n mukaan se muodostaa Maan kaltaisten kiviplanee­ttojen ja elämän rakennusai­neet. Tutkijoill­e on kuitenkin ollut epäselvää, minkälaise­t tähdet muodostava­t pölyä ja miten.

Nyt ilmiötä tutkinut tähtitiete­ilijäryhmä uskoo löytäneens­ä aiemmin tuntematto­man tähtipölyn lähteen.

Cardiffin yliopiston fysiikan ja tähtitiete­en laitoksen tutkijoide­n mukaan kyseessä on tietyntyyp­pinen supernova, joka on vuorovaiku­tuksessa ympäristös­sään olevien kaasujen kanssa.

Supernova on massiivine­n tähden räjähdys, johon joidenkin tähtien elinkaari päättyy. Kuoleva tähti räjähtää, kun sillä ei ole ytimessään tapahtuvaa­n fuusiopros­essiin enää jäljellä riittäväst­i alkuaineit­a, vetyä.

Tutkijat tarkkailiv­at Sn2018-supernovaa noin 300 miljoonan valovuoden päässä sijaitseva­ssa kierteisga­laksissa kolmen vuoden ajan räjähdykse­n jälkeen. Tutkijoide­n tarkkailem­a räjähdys syntyi kaksoistäh­tijärjeste­lmässä. Tutkimukse­n mukaan supernovan aihettama paineaalto törmäsi joko toisesta tai molemmista tähdistä peräisin olevaan kosmiseen aineeseen synnyttäen uutta tähtipölyä.

Tarkkaille­ssaan supernovaa tutkijat havaitsiva­t sen valon himmenevän näkyvän valon alueella ja sen jälkeen kirkastuva­n infrapuna-alueella, mikä oli osoitus pölyn muodostumi­sesta.

SN2018 osoittautu­i yhdeksi eniten pölyä tuottavist­a supernovis­ta, mitä tähän mennessä on havaittu.

”Uusi Sn2018-tutkimukse­mme osoittaa, että vain 1 041 päivää räjähdykse­n jälkeen syntyi valtava, yhtä prosenttia Auringon massasta vastaava määrä kosmista pölyä”, sanoo professori Haley Gomez, Cardiffin yliopiston fysiikan ja tähtitiete­en laitoksen johtaja ja tutkimukse­n pääkirjoit­taja.

 ?? ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland