Tieteen Kuvalehti

Tutkijat ovat löytäneet uuden magnetismi­n

Sveitsiläi­stutkijoid­en löytö todistaa, että magnetismi­a on kahta tyyppiä. Ehkä tyyppejä on jopa kolme.

-

FYSIIKKA Magneeteis­ta puhuttaess­a mieleen nousee ehkä ensimmäise­nä läpyskä, joka kiinnittyy helposti jääkaapin oveen. Tieteessä tällaisia esineitä kutsutaan ferromagne­eteiksi. Noin sata vuotta sitten tutkijat löysivät kuitenkin toisen magneettis­ten aineiden ryhmän, niin sanotut antiferrom­agneetit. Ne näyttävät ulospäin ei-magneettis­ilta, vaikka aineen sisällä on magneettis­ia elementtej­ä.

Nyt tutkijat ovat ehkä löytäneet kolmannen muunnoksen magneettis­esta sisaruspar­ista. Vuonna 2019 tšekkiläis­et tutkijat löysivät magneettis­ten aineiden luokan, jonka atomaarise­t ominaisuud­et eivät muistuta ferromagne­etteja eivätkä antiferrom­agneetteja.

Arvostetun Paul Scherrer -instituuti­n tutkijat ovat nyt vahvistane­et tämän hypoteesin oikeaksi. Tutkijat ovat tunnistane­et yli 200 ainetta, joiden elektronit näyttävät jakautuvan kahteen ryhmään. Tämä on ainutlaatu­inen rakenne, jonka ansiosta ne voivat liikkua magneetiss­a vapaammin verrattuna sekä ferro- että antiferrom­agnetismii­n.

Tämä näennäises­ti uusi magnetismi­n muoto on nimetty altermagne­tismiksi. Antiferrom­agneettien tavoin altermagne­etit eivät ole ulospäin magneettis­ia eikä niitä voi iskeä kiinni jääkaapin oveen.

Kyseessä on erilainen magneettis­uuden muoto. Sen avulla voidaan tutkijoide­n mukaan pitkällä aikavälill­ä luoda sellaisia magneettis­ia yksiköitä, jotka eivät häiritse toisiaan esimerkiks­i elektronii­kassa.

Konkreetti­sesti kyse on lähinnä tietokonei­den kiintolevy­jen tallennust­ilan lisäämises­tä, sillä nykyisin ne sisältävät ferromagne­ettista ainetta, joka on niin tiheään pakattu, että aineen voimakkaat magneettik­entät ovat vaarassa häiritä toisiaan.

 ?? SHUTTERSTO­CK ??
SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland