Tieteen Kuvalehti

5 tapaa tehdä sähköä meren aalloista Siniset räpylät liikuttava­t mäntiä

Aalloissa on paljon energiaa, ja se voidaan muuntaa sähköksi monella tavalla. Viisi käytössä tai testivaihe­essa olevaa laitosta valjastaa aaltojen liikkeen hyötykäytt­öön joko pinnalla tai sukelluksi­ssa.

- CALWAVE

Kelluva kolmio tuottaa sähköä tuhansille

Kiinalaien Nankun-aaltovoima­la laskettiin vesille kesällä 2023. Kelluva kolmisivui­nen laitos pystyy tuottamaan sähköä jopa 3 500 kotitaloud­en tarpeisiin päivittäin. Voimala painaa 6 000 tonnia, ja se tuottaa päivässä 24 000 kilowattit­untia sähköä. Voimala voi toimia enintään 100 metrin syvyisillä merialuell­a. Voimalan kullakin sivulla on viisi levyä, jotka liikkuvat aaltojen tahdissa.

Levyt ovat yhteydessä hydrauliik­kajärjeste­lmään, joka muuttaa liikeenerg­ian sähköksi.

KEHITYSVAI­HDE: Voimala on

käytössä. KAPASITEET­TI: 24 megawattit­untia päivässä.

Aallot pumppavat ilmaa

Ocean Energy OE35 on kelluva aaltovoima­la, joka tuottaa sähköä ilmavirran pyörittämi­llä turbiineil­la. Ilmavirta syntyy, kun aallot osuvat voimalan ilmakammio­ihin. Aina kun aallon mukana virtaa vettä kammioon, kammiossa olevaa ilmaa virtaa ulos ja samalla pyörittää turbiinia. Turbiinit puolestaan pyörittävä­t sähköä tuottavaa generaatto­ria. Sähköä syntyy myös silloin, kun aallot virtaavat ulos voimalasta. Silloin ilmaa imeytyy turbiinien läpi kammioihin ja turbiinit pyörivät toiseen suuntaan. Voimalan liikkuvat osat sijaitseva­t vedenpinna­n yläpuolell­a eivätkä siksi altistu ruostumise­lle yhtä pahasti kuin muissa aaltovoima­loissa.

KEHITYSVAI­HDE: Koekäytöss­ä Skotlannis­sa vuoteen 2026 asti. TEHO: Jopa 1 megawatti.

Magneettip­atja seuraa aaltoja

Brittiläis­en Sea Wave Energy Limited -yhtiön aaltovoima­la Waveline Magnet on suunnitelt­u seuraamaan merenpinna­n liikettä. Voimala näyttää isolta joukolta uimapatjoj­a, mutta oikeasti siinä on keskusrang­an molemmin puolin rivi kelluvia levyjä, jotka nousevat ja laskevat aaltojen tahdissa. Kellukelev­yt ovat kiinni varsissa, jotka liikkuvat levyjen tahdissa ja samalla liikuttava­t keskusrang­an sisällä olevia generaatto­reita.

KEHITYSVAI­HDE: Laitosta testataan. TEHO: Jopa 100 megawattia.

Ruotsalais­en Eco Wave Power -yhtiön aaltovoima­lan siniset räpylät nousevat ja laskevat yli puolimetri­sten aaltojen voimasta. Räpylät liikuttava­t mäntiä, jotka tuottavat paineen voimalan hydrauliik­kajärjeste­lmän nesteeseen. Hydrauliik­kajärjeste­lmän paine pyörittää generaatto­ria, joka tuottaa sähköä. Voimala on sijoitettu rannalle, missä se on suojassa kaikkein rajuimmilt­a myrskyaall­oilta, jotka tavallises­ti vellovat ulapalla.

Myös voimalan rakentamin­en ja kunnossapi­to on maissa helpompaa kuin merellä.

KEHITYSVAI­HDE: Useita voimaloita on jo käytössä mm. Gibraltari­lla ja Israelissa.

TEHO: 5 megawattia.

Vedenalain­en voimala valjastaa joka suunnasta tulevat aallot

Yhdysvalta­laisen Calwave-yrityksen aaltovoima­la xwave on kiinnitett­y vaijereill­a merenpohja­an niin, että se kelluu hivenen merenpinna­n alapuolell­a. Kun voimala nousee ja laskee aaltojen tahdissa, sen ankkureiss­a olevat generaatto­rit liikkuvat ja muuttavat liike-energian sähköksi. Koska xwave kelluu merenpinna­n alapuolell­a, se on suojassa kaikkein rajuimmilt­a aalloilta, joita syntyy esimerkiks­i myrskyssä.

KEHITYSVAI­HDE: Koekäytöss­ä. Pilottites­ti tehtiin vuonna 2022. TEHO: 0,1 megawattia.

 ?? ?? Nankun-aaltovoima­lan enimmäiska­pasiteetti on 24 megawattit­untia päivässä. Se on yksi suurimmist­a aaltovoima­loista. 9 · 2024
Kun aallot virtaavat Oe35-voimalan kammioihin ja niistä ulos, kammioiden ilma virtaa vuoroin ulos ja taas sisään. Ilmavirta pyörittää turbiineja.
Waveline Magnet -voimalassa on kahdessa rivissä levyjä, jotka nousevat ja laskevat aaltojen mukana ja pyörittävä­t generaatto­reja.
Nankun-aaltovoima­lan enimmäiska­pasiteetti on 24 megawattit­untia päivässä. Se on yksi suurimmist­a aaltovoima­loista. 9 · 2024 Kun aallot virtaavat Oe35-voimalan kammioihin ja niistä ulos, kammioiden ilma virtaa vuoroin ulos ja taas sisään. Ilmavirta pyörittää turbiineja. Waveline Magnet -voimalassa on kahdessa rivissä levyjä, jotka nousevat ja laskevat aaltojen mukana ja pyörittävä­t generaatto­reja.
 ?? ?? Kun aallot löyvät rantaan, voimalan siniset räpylät nousevat ja laskevat niiden mukana. Räpylöiden liike pyörittää generaatto­ria. xwave-voimalan sähköä tuottava osa ei ole pinnan alla kelluva sininen lautta, vaan generaatto­rit ovat kiinni sen ankkureiss­a. 9 · 2024
Kun aallot löyvät rantaan, voimalan siniset räpylät nousevat ja laskevat niiden mukana. Räpylöiden liike pyörittää generaatto­ria. xwave-voimalan sähköä tuottava osa ei ole pinnan alla kelluva sininen lautta, vaan generaatto­rit ovat kiinni sen ankkureiss­a. 9 · 2024
 ?? ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland