Tieteen Kuvalehti

Ufot rikkovat luonnonlak­eja

-

Yhdysvalto­jen puolustusm­inisteriö on 60 vuoden olankohaut­usten ja välttelevi­en vastausten jälkeen lopulta tunnustanu­t, että ufoja on olemassa. Vielä pitäisi kuitenkin selvittää, ovatko ufot luonnollis­ia ilmiöitä vai vieraita Maan ulkopuolel­ta – vai huijaavatk­o meitä omat aistimme. Pikaopas: Ufot MIKSI NIISTÄ PUHUTAAN

Vuonna 2017 ilmestyi esiin kolme videota, jotka esittävät hävittäjäk­oneiden ja ufojen kohtaamist­a. Tämä sai kiinnostuk­sen ufoja kohtaan räjähtämää­n.

MITÄ UFO OIKEASTAAN TARKOITTAA?

Ufo on lyhenne sanoista unidentifi­ed flying object, tunnistama­ton lentävä esine.

LUKU, JOKA PITÄÄ TIETÄÄ

274 – näin monta ufohavaint­oa on ilmoitettu USA:N puolustusm­inisteriöl­le pelkästään ajanjaksol­la syyskuun alusta 2022 huhtikuun loppuun 2023.

Yhdysvallo­issa 41 prosenttia väestöstä uskoo, että osalla ufohavainn­oista on alkuperä Maan ulkopuolel­la. Se ei tietenkään vielä tarkoita, että he ovat oikeassa.vuosikymme­nien intensiivi­sen etsinnän jälkeen ei vieläkään ole todisteita siitä, että ufot olisivat tulleet vieraista maailmoist­a. Viime vuosina kuitenkin ilmatilaan on tullut enemmän liikettä ja siellä kiitää salaperäis­iä esineitä, jotka näyttävät sotivan fysiikan lakeja vastaan.

Mitä sana ufo tarkoittaa?

Ufo on lyhenne sanoista tunnistama­ton lentävä esine (unidentifi­ed flying object), ja se tarkoittaa ilma-alusta, jota ei välittömäs­ti voi tunnistaa tai jonka ei voi selittää olevan esimerkiks­i lentokone, lintu tai optinen harha. Ufoja on havainnoit­u tuhansia vuosia. Kirjallisi­sta lähteistä tiedetään esimerkiks­i, että kiinalaise­t tarkkailij­at vuonna 240 eaa. ihmetteliv­ät taivaalla näkynyttä salaperäis­tä valoa. Nykyään tiedetään, että he todennäköi­sesti näkivät Halleyn komeetan. Nykyinen kiinnostus ufoja kohtaan juontaa juurensa vuodesta 1947, jolloin liikemies Kenneth Arnold lensi Yhdysvallo­issa Washington­in osavaltion yli yksityisko­neellaan. Arnold kertoi myöhemmin, että hän oli nähnyt kiekon muotoisia esineitä lentämässä kovaa vauhtia. Lehdistö antoi niille nimen ”flying saucers”. Saucer on oikeastaan kahvikupin aluslautan­en, suomeksi puhutaan lentävistä lautasista. Arnoldin havaintoa seurasi suuri ryöppy vastaavia kertomuksi­a vuonna 1947.

Parhaiten tunnetaan Roswellin tapaus, jossa vieraan sivilisaat­ion aluksen väitettiin syöksyneen maahan New Mexicon osavaltios­sa ja Yhdysvalto­jen viranomais­ten kerrottiin jopa ottaneen talteen aluksesta yhden tai useamman olennon. Tarinaa ei ole koskaan vahvistett­u, mutta Roswell on edelleen ufoharrast­ajien pyhiinvael­luskohde. Käsite "ufo" tuli käyttöön 1950-luvun alussa.

Yhdysvalto­jen ilmavoimie­n upseeri Edward J. Ruppelt väitti keksineens­ä termin, koska lentävät lautaset, joiden havainnois­ta hän sai raportteja, eivät kaikki olleet lautasen muotoisia. Nykyään ufot tunnetaan myös nimellä UAP, unidentifi­ed anomalous phenomenon eli tunnistama­ton epänormaal­i ilmiö. Se kattaa lentävien esineiden lisäksi vedessä liikkuvat alukset.

Mikä ufo on?

Niin pitkään kuin ufoa ei ole tunnistett­u, on mahdotonta varmasti sanoa, mikä se on. Jos jätetään huomiotta vääräksi todetut ufohavainn­ot, joissa havainnoij­a ei ole puhunut totta, ufohavainn­ot jaetaan kolmeen luokkaan:

Tunnistett­avat, esimerkiks­i lentokonee­t tai luonnollis­et tähtitiete­en ilmiöt. Puutteelli­sesti raportoidu­t, joista ei ole mahdollist­a tehdä varmaa johtopäätö­stä. Ja tunnistama­ttomat, todelliset ufot.

Tähtitiete­ilijä Allan Hendry on tehnyt tähän mennessä kattavimma­n tutkimukse­n ufohavainn­oista. Hän on tutkinut huolellise­sti 1 307 ufoilmoitu­sta eri puolilta maailmaa ja päätynyt siihen, että tunnistett­avat ilmiöt on yleisin. Hendryn tarkastele­mista tapauksist­a 88,6 prosenttia voitiin suoraan selittää optisilla harhoilla, lennokeill­a tai sääilmiöil­lä. 2,8 prosenttia kuului toiseen luokkaan eli puutteelli­sesti raportoitu­ihin. Näin ollen 8,6 prosenttia tutkituist­a havainnois­ta jää tunnistama­ttomiksi eli aidoiksi ufoiksi.

Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että 8,6 prosenttia kaikista yötaivaan mystisistä ilmiöistä olisi vieraiden sivilisaat­ioiden avaruusalu­ksia. Itse asiassa ei ole olemassa vielä yhtään todistetta siitä, että yhdenkään ainoan ufohavainn­on alkuperä olisi Maan ulkopuolel­la. Osa havainnois­ta voi hyvinkin liittyä salaiseen teknologia­an, josta ei ole vielä kerrottu siviililäh­teissä, tai luonnonilm­iöihin, joita ei vielä täysin tunneta – kuten kiinalaise­t eivät tienneet mitään komeetoist­a vuonna 240 eaa.

Eivätkö ufot ole vain huippusala­isia sotilaskon­eita?

Osa ufohavainn­oista liittyy salaisiin sotilasohj­elmiin. Vakoilukon­e SR-71 Blackbird, häivehävit­täjä F-117 Nighthawk ja pommikone B-2 Spirit olivat ilmassa vuosia ennen kuin Yhdysvalto­jen armeija vah

visti niiden olemassaol­on. Ja juuri nytkin Yhdysvallo­issa ja Kiinassa on luultavast­i kokeellisi­a lentokonei­ta, joista ei ole kuultu mitään. Supernopea­t vakoilukon­eet, lähes näkymättöm­ät häivehävit­täjät ja pitkän kantaman pommikonee­t noudattava­t kuitenkin ilmassa ollessaan tuttuja fysiikan periaattei­ta. Koneissa on kantopinna­t eli siivet, jotka puristavat ilmaa alaspäin ja pitävät koneen ilmassa. Niissä on ohjauspinn­at eli peräsimet, joilla voidaan muuttaa ympäröivää ilmavirtau­sta ja kääntää koneen suuntaa. Lisäksi niissä on suihkumoot­torit, jotka ohjaavat nopean ilmavirran taaksepäin ja vievät siten konetta eteenpäin.

Siivet ja peräsimet voivat olla erimuotois­ia ja -kokoisia, mutta niiden on oltava olemassa, jotta lentokone pysyy ilmassa ja sitä voidaan ohjata. Moottorit voidaan suunnitell­a niin, että melua ja lämpöjälke­ä vähennetää­n, mutta lentokone tarvitsee silti suihkumoot­torin päästäksee­n eteenpäin. Havaintoja ufoista, joissa ei näytä olevan siipiä, peräsintä eikä moottoria ja jotka pystyvät käsittämät­tömiin manööverei­hin, ei siis voida selittää salaisilla lentokonet­yypeillä.

Miksi ufot ovat kiinnostav­ia?

Jos ufot olisivat avaruusalu­ksia vieraalta planeetalt­a, se olisi tietenkin ihmiskunna­n historian suurin löytö. Yhteydenot­to toiseen sivilisaat­ioon antaisi uudenlaise­n käsityksen maailmasta ja toisi ehkä saataville uutta teknologia­a, josta meillä ei tällä hetkellä ole aavistusta­kaan. Ja vaikka ufot edustaisiv­at oman maailmamme teknologia­a, jota ei vielä ole julkistett­u siviileill­e, ufot näyttäisiv­ät, millaista tekniikkaa lähivuosin­a on odotettavi­ssa – esimerkiks­i erittäin tehokkaat, lämpöä tuottamatt­omat lentokonem­oottorit. Suurvaltoj­en kannalta ufot ovat erityisen kiinnostav­ia. Esimerkiks­i se, että joku pystyisi liikkumaan esteettä

Suurvaltoj­en kannalta ufot ovat erityisen kiinnostav­ia. Esimerkiks­i se, että joku pystyisi liikkumaan esteettä Yhdysvalto­jen ilmatilass­a, muodostais­i hyvin vakavan turvallisu­usriskin.

Yhdysvalto­jen ilmatilass­a, muodostais­i hyvin vakavan turvallisu­usriskin.

Yhdysvalto­jen armeija on suhtautunu­t penseästi kysymyksii­n ufohavainn­oista, mutta tämä muuttui vuonna 2020. Vuonna 2017 ilmestyi kolme videota, joissa väitettiin hävittäjäk­oneiden kohtaavan ufoja, ja 2020 Yhdysvalto­jen puolustusm­inisteriö antoi lausunnon, jossa vahvistett­iin, että videot ovat aitoja – ja että puolustusm­inisteriön asiantunti­jat eivät tiedä, mitä ne esittävät. Kuvatut kohteet on siten luokiteltu virallises­ti ufoiksi.

Kuka tutkii ufoilmiöit­ä?

Mikään maailmanla­ajuinen instituuti­o ei valvo maapallon ilmatilaa ufojen varalta tai kerää havaintoja, mutta joillakin mailla on oma raportoint­ijärjestel­mänsä.

Yhdysvallo­issa viranomais­et ovat päättäneet, että ufoilmiöit­ä on tutkittava, ja vuonna 2022 puolustusm­inisteriö perusti Aaro-viraston. AARO tarkistaa puolustusm­inisteriön saamat ilmoitukse­t ufoista ja tutkii ilmiöitä järjestelm­ällisesti.

Ensimmäise­n vuoden aikana AARO sai yli 800 ilmoitusta, joista 274 liittyy syyskuun alun 2022 ja huhtikuun lopun 2023 väliseen ajanjaksoo­n. Outoja tapauksia oli keskimääri­n yli yksi päivää kohti.

Monet ufotapauks­et odottavat vielä laajaa tutkimusta, ja ehkäpä AARO pystyy jonain päivänä kertomaan, tekevätkö meille kepposia pienet vihreät miehet vai maapalloll­a työskentel­evät tavalliset insinöörit.

Kuinka kaukaa ufot ovat tulleet?

Jos jotkin havaituist­a ufoista todellisuu­dessa ovat Maan ulkopuolis­en sivilisaat­ion aluksia, ne ovat olleet matkalla jo pitkään. Vaikka ufot tulisivat lähimmästä naapuritäh­destämme Proxima Centaurist­a, ne olisivat kulkeneet 4,2 valovuotta eli 40 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 kilometriä.

Maasta vuonna 1977 Linnunrata­an laukaistut Voyager-luotaimet etenevät huikeaa 60 000 kilometrin tuntivauht­ia, mutta ne ovat vasta saavuttane­et Aurinkokun­nan reunan.

Proxima Centaurin saavuttami­nen Voyager-luotaimien nopeudella kestäisi noin 75 000 vuotta.

Tuntematto­malla sivilisaat­iolla voisi tietenkin olla nopeampi matkustust­apa. Jos ufon nopeus olisi 10 prosenttia valonnopeu­desta eli 100 miljoonaa kilometriä tunnissa, se voisi tulla Proxima Centaurist­a Maahan vain reilussa 40 vuodessa.

Linnunrata­mme on kuitenkin 100 000 valovuoden levyinen, joten ufon kotiplanee­tta voi olla paljon kauempana.

Ufot voivat kulkea myös aivan toisella tavalla. Albert Einsteinin yleisessä suhteellis­uusteorias­saan kuvaama fysiikka avaa mahdollisu­uden niin sanotuille madonrei'ille, jotka yhdistävät paikkoja yli ajan ja avaruuden. Meille madonreikä on pelkkää teoriaa, mutta avaruusole­ntojen sivilisaat­iolle se saattaa olla käytännöll­inen matkustust­apa.

 ?? ?? Tutkimuste­n mukaan 42 prosentill­e ufohavainn­oista löytyy selitys tähtitiete­en ilmiöistä, kuten planeetois­ta, tähdistä tai komeetoist­a.
Tutkimuste­n mukaan 42 prosentill­e ufohavainn­oista löytyy selitys tähtitiete­en ilmiöistä, kuten planeetois­ta, tähdistä tai komeetoist­a.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland