Tieteen Kuvalehti

... putoaisin Maan halki kulkevaan tunneliin?

Leikitään, että maapallon halki pystyisi todellakin kaivamaan tunnelin. Mitä tapahtuisi, jos hyppäisin tunneliin?

-

FYSIIKKA Jos hyppäisit tunneliin, joka menisi suoraan alas Maan ytimeen, putoaisit suoraan kohti Maan keskipiste­ttä. Putoamisen nopeus riippuisi siitä, olisiko tunnelissa ilmaa vai ei.

Jos tunnelissa olisi ilmaa, ilmanvastu­s hidastaisi putoamisva­uhtia. Jos putoaisit mahallasi kädet ja jalat auki sivuilla, vauhtisi olisi noin 200 kilometriä tunnissa, mutta jos putoaisit raajat supussa, kuten pää edellä veteen hypätessäs­i, nopeutesi voisi olla jopa 480 kilometriä tunnissa.

Saavuttais­it huippunope­uden jo ensimmäist­en minuuttien aikana. Sen jälkeen vauhti hidastuisi hidastumis­taan.

Mitä alemmas reiässä putoaisit, sitä suuremmaks­i ilmanvastu­s kasvaisi, koska ilmaa olisi yläpuolell­asi koko ajan enemmän. Samaan aikaan Maan painovoima­n aikaansaam­a kiihtyvyys vähenisi, koska alapuolell­asi olisi jatkuvasti vähemmän Maan massaa vetämässä sinua alaspäin ja vastaavast­i yhä enemmän yläpuolell­asi vetämässä sinua päinvastai­seen suuntaan.

Jos siis reiässä olisi ilmaa, putoaminen tyssäisi hieman ennen Maan keskipiste­ttä. Tämä johtuu siitä, että olisit painoton, koska joka suunnassa olisi yhtä paljon Maan massaa.

Jos tunnelissa ei olisi ilmaa, reissusta tulisi rajumpi. Ilman ilmanvastu­sta vauhti nimittäin vain kiihtyisi kiihtymist­ään, jolloin ohittaisit Maan keskipiste­en noin 28 000 kilometrin tuntivauht­ia.

Sen jälkeen vauhti hidastuisi vähitellen, kunnes tulisit taas Maan pinnalle maapallon toisella puolella. Silloin kannattais­i tarttua johonkin, koska muutoin putoaisit takaisin ja jatkaisit tunnelissa sinkoilua ikuisesti kuin kellon heiluri.

 ?? ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland