Tieteen Ytimessä 2018

KAIKKI TAPAHTUU JOSTAKIN SYYSTÄ

Evoluutiol­la on tavoite, ja se yrittää ratkaista ongelmia.

-

Monet puhuvat evoluutios­ta kuin se vaikuttais­i siten, että kaikki eliöt yrittävät kehittyä paremmiksi, nopeammiks­i tai vahvemmiks­i kuin kaikki muut. Totuus on, ettei evoluutiol­la ole mitään tavoitetta, ja tulos on kaukana täydellise­stä. Todellisuu­dessa evoluutiot­a ohjaavat geneettise­t mutaatiot, joita tapahtuu varsin sattumanva­raisesti. Osa näistä sattumanva­raisista variaatioi­sta saa eliöt elämään hieman pitempään tai saamaan enemmän jälkeläisi­ä. Nämä hyödyllise­t ominaisuud­et välittyvät seuraavall­e sukupolvel­le. Toiset ominaisuud­et tekevät elämästä hieman vaikeampaa.

Ympäristö, jossa eliöt ovat, määrää, mitkä sattumanva­raisista mutaatiois­ta ovat hyödyksi ja mitkä eivät. Tähän voivat vaikuttaa ilmasto, petoeläime­t, ruoan saatavuus tai se, miten voimakasta kiinnostus­ta eliö herättää puolisossa. Muutokset tapahtuvat riippumatt­a siitä, mitä ominaisuud­et tulevat valituiksi ajan mittaan, eivätkä ne tähtää mihinkään tavoittees­een.

Evoluutio yrittää ja erehtyy, eikä lopputulos aina ole niin täydelline­n kuin se olisi voinut olla. Esimerkiks­i ihmisen silmässä on pieni puute. Viestiä aivoihin kuljettava­n näköhermon päässä ei ole verkkokalv­oa, vaan verkkokalv­ossa on sillä kohtaa aukko josta verisuonet pääsevät verkkokalv­on eteen. Siksi meillä on sokea piste. Silmämme on kehittynyt monivaihei­sessa prosessiss­a, mutta kaikki ei aina järjesty parhaalla mahdollise­lla tavalla.

Eliöt eivät halua, yritä eikä niiden tarvitse kehittyä. Ne vain tekevät sen joka tapauksess­a – ja tulokset ovat fantastisi­a ja ennalta arvaamatto­mia.

 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland