Tieteen Ytimessä 2018

Stressiin liittyvät vammat

-

Pitkäkesto­inen tai krooninen stressi voi olla terveydell­e vahingolli­sta, mutta on vaikea osoittaa täsmällise­sti, miksi niin on. Onko sillä tekemistä sen kanssa, että yksilö tekee huonoja päätöksiä stressin alaisena, vai onko se jotakin, joka tapahtuu kehossa pitkäkesto­isen stressirea­ktion tuloksena?

Amerikkala­inen tutkijaryh­mä julkaisi vuonna 2004 Pnas-lehdessä tutkielman, joka tutki, mitä soluissa tapahtuu, kun ne altistuvat stressille. He tutkivat niiden geneettist­ä koodia ja erityisest­i ”suojakuori­a” kunkin kromosomin päässä. Näitä rakenteita sanotaan telomeerei­ksi, ja ne lyhenevät solujen vanhetessa. Telomeerei­ssa voi olla telomeraas­i-nimistä palauttava­a entsyymiä, mutta stressin vuoksi saamme tätä suojaavaa entsyymiä vähemmän.

Työryhmä tutki 58 naisen ryhmää ja huomasi, että mitä kauemmin naiset altistuiva­t stressille ja mitä pitempään he tunsivat stressiä, sitä todennäköi­sempää oli, että heidän telomeerin­sa olivat lyhentynee­t. Se on merkki siitä, että rasitus vaikutti heidän kehoonsa. Miksi näin tapahtuu, ei tiedetä.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland