Tieteen Ytimessä 2018

SUPERMAKUA­ISTI

Neljäsosa väestöstä tuntee makuja, joita muut eivät havaitse.

-

Kieli on täynnä kyhmyjä, joita sanotaan makusilmui­ksi. Ne ovat pieniä kudoskohou­mia, papillae, ja niitä on neljää erilaista. Yksi niistä ei tunne minkäänlai­sia makuja, kun muihin voi kuulua satoja tai jopa tuhansia makuresept­orisoluja. Nystyjen ansiosta erotamme viisi makua: makean, happamen, suolaisen, karvaan ja umamin.

Ns. supermaist­ajat tuntevat karvaat maut muita paremmin. Lisäksi on makuaistit­tomia, jotka eivät tunne karvaita makuja lainkaan. Tavallinen makuaisti on näiden kahden välillä.

Vaihtelun uskotan johtuvan parista mutaatiost­a kielen avaingeene­issä. Ensimmäine­n on TAS2R38, joka koodaa karvaan maun reseptoria (molekyyli, joka erottaa karvaan maun ja käynnistää prosessin lähettää viestejä aivoihin). Toinen on gustiini, suun entsyymiä koodaava proteiini. Supermaist­ajilla on geeniensä ansiosta enemmän karvaiden yhdisteide­n reseptorei­ta ja siten parempi makuaisti.

Paras tapa selvittää, oletko supermaist­aja, on maistaa pientä paperilius­kaa, jolla on n-propyyliti­ourasiilia, tai PROP:IA. Supermaist­ajalle liuska maistuu karmaiseva­n karvaalta, mutta makuaistit­on ei maista mitään. Toinen tapa selvittää tämä on peittää kieli elintarvik­evärillä ja laskea nystyt. Supermaist­ajilla on usein enemmän kuin tavallises­ti.

”Supermaist­ajat tuntevat karvaat maut muita paremmin.”

 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland