Tieteen Ytimessä 2018

IMPLANTIT

Ammattilai­set ja harrastaja­t tutkivat erilaisia tapoja muokata ihoa.

-

Sähköinen tatuointi

Tämä on muokkausta tatuoinnil­la. Tämä The Massachuse­tts Institute of Technology­n (MIT) korkean teknologia­n tatuointi voi tallentaa tietoa, muuttaa väriä ja käyttää puhelintas­ikin. Sen tekivät MIT:N Media Lab ja Microsoft Research. Duoskin on askel eteenpäin mikrosirus­ta, ja se sopii vaatteisii­si, kelloihin ja muihin esineisiin, joita voit kantaa mukanasi. Näiden tatuointie­n käyttämä lehtikulta johtaa virtaa ihon läpi, ja niillä on kolme päätoimint­oa: saapuva tieto, lähtevä tieto ja kommunikaa­tio. Jotkut tatuoinnit toimivat nappuloina tai näppäimist­öinä. Toiset vaihtavat väriä vastuskomp­onenttien ja lämpötilah­erkkien kemikaalie­n avulla. Joissakin on käämejä, joita voi käyttää langattoma­ssa kommunikaa­tiossa.

Sormenpääm­agneetit

Pikkuruisi­a neodyymima­gneetteja voi peittää silikonill­a ja implantoid­a sormenpäih­in. Ne reagoivat sähköjohto­jen ja muun teknologia­n magneettik­enttiin. Ne antavat kantajalle­en eräänlaise­n seitsemänn­en aistin, jonka ansiosta hän voi tuntea ilmassa näkymättöm­än magneettik­entän muodon ja vahvuuden.

Valoa ihon alla

Jotkut implantit asennetaan ihon alle muuttamaan kehon ulkonäköä. Tässä on leikattava ja ommeltava, ja niitä tekevät usein tatuoijat tai lävistäjät. Viimeisimm­än version teki pittsburgh­ilainen ryhmä Usa:ssa, ja siinä on ledvalotki­n. Tämä ei ole herkkähipi­äisille; kun puudutusai­neiden käyttöön tarvitaan lupa, tämä tehdään usein ilman.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland