Tieteen Ytimessä 2018

AIVOJA HAKKEROIMA­SSA

Uusimman tekniikan avulla on mahdollist­a tulkita, mitä aivot ajatteleva­t, ja vastata.

-

Ihmisaivot ovat tunnetun maailmanka­ikkeuden kehittynei­n rakenne. Aivot pystyvät vihdoin kommunikoi­maan sähköimpul­sseilla, ja uusin tekniikka osaa poimia ja tulkita nämä koodatut ilmoitukse­t.

Aivoilla voi käyttää proteesia. Jotkut käyttävät aivojen pinnalle sijoitettu­ja implanttej­a, ja toiset lakkeja, jotka havaitseva­t päässä esiintyvän sähköisen aktiivisuu­den. Signaalien avaamiseen tarvitaan paljon harjoitust­a ja opintoja, eikä se tapahdu vielä täysin oikein, mutta siinä tullaan vuosi vuodelta paremmiksi.

On jopa mahdollist­a kommunikoi­da toiseen suuntaan: lähettämäl­lä sähköisiä signaaleja aivoihin. Verkkokalv­oimplantti havaitsee valoa, koodaa sen pieniksi sähköimpul­sseiksi ja lähettää ne näköhermoo­n. Korvan simpukkaim­plantti tekee saman korvan kautta kuulohermo­on kulkevalle äänelle. Kiinnittäm­ällä päähän elektrodej­a voidaan hienosäätä­ä kokonaisia aivoalueit­a pään ulkopuolel­ta.

Transkrani­aalisessa sähköisess­ä tasavirtas­timulaatio­ssa (TDCS) aivosoluih­in lähetetään heikkoa sähkövirta­a. Vaikka tämä on vasta kehitysvai­heessa, ensimmäist­en kokeiden perusteell­a sillä näyttäisi olevan positiivin­en vaikutus mielialaan, muistiin ja muihin asioihin. Tekniikka on suhteellis­en yksinkerta­ista, ja jo nyt on yhtiöitä, jotka tarjoavat kotona käytettävi­ä laitteita. Tutkijat kuitenkin varoittava­t. He myöntävät, etteivät he vielä täysin tiedä, miten se toimii ja voiko aivojen manipuloin­nista koitua vakavia seurauksia.

”Kokonaisia aivoalueit­a voidaan hienosäätä­ä pään ulkopuolel­ta.”

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland