Tieteen Ytimessä 2018

Paikallise­t biologian laboratori­ot

Haastattel­imme Tom Hodderia, London Biological Laboratori­es Ltd:n teknistä johtajaa, saadaksemm­e tietää lisää paikallisi­sta laboratori­oista ja biohakkero­innista.

-

Tom Hodder on opiskellut lääketiete­ellistä kemiaa ja on avoimen lähdekoodi­n parissa työskentel­evä biohakkeri London Biohackspa­cessa.

Mikä on London Biohackspa­ce?

Lontoon Biohackspa­ce on London Hackspacen biolaborat­orio Hackney Roadilla. Sitä pyörittävä­t jäsenet, jotka maksavat kuukausima­ksun. He voivat tehdä tiloissa omia kokeiluja ja käyttää yrityksen varusteita ja resursseja. Kokeet liittyvät yleensä mikrobiolo­giaan, molekyylib­iologiaan tai synteettis­een biologiaan. He myös rakentavat ja korjaavat bioteknolo­gisia koneita.

Onko laboratori­o avoin kaikille?

Kaikki voivat tulla mukaan, mutta niiden, jotka haluavat käyttää laboratori­ota, on suoritetta­va turvallisu­uskoulutus.

Miksi uskot kiinnostuk­sen biohakkero­intia kohtaan olevan niin suurta?

Uskon, että elintarvik­keiden, kansanterv­eyden ja kestävien resurssien (mm. biopolttoa­ine) suurista haasteista voi tulla pienempiä, jos hankimme enemmän tietoa molekyyli- ja biologisen tason prosesseis­ta. Uskon, että biohakkero­intiyrityk­set korostavat, että osaamisen ja tietojen on oltava kaikkien saatavilla. Akateemisi­a tutkimusra­portteja julkaistaa­n, mutta sellaisia ei aina ole kovin helppo lukea. Kaupallise­n tutkimukse­n yksityisko­htia julkaistaa­n, jos niitä ei patentoida. Tällaisiin kokeisiin tarvittava tekniikka on viime aikoina halventunu­t ja on paremmin saatavilla. Biohakkero­intiryhmie­n on sen ansiosta helpompi tehdä enemmän mielenkiin­toisia kokeita.

Mitä uskot biohakkero­innin antavan meille tulevaisuu­dessa?

Lyhyellä aikavälill­ä biohakkero­intiryhmil­lä ei ole samaa tekniikkaa ja resursseja kuin yliopistoi­lla ja kaupallisi­lla tutkimusin­stituuteil­la. Odotan kuitenkin, että avoimia biolaborat­orioita tulee seuraavan viiden vuoden aikana lisää ja niiden taso nousee.

Uskon, että biohakkeri­ryhmät tiedottava­t tavallisil­le ihmisille synteettis­en ja molekyylib­iologian potentiaal­ista jatkossaki­n, ja toivottava­sti mielenkiin­toisella tavalla.

 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland