Tieteen Ytimessä 2018

Näin Cubetto syntyi

-

Keskusteli­mme Filippo Yacobin (Primon TJ ja sen perustajia) kanssa siitä, miten tärkeää lasten on oppia koodausta.

Miten sait idean Cubettoon?

Se oli vuonna 2013. Etsin yksinkerta­isinta tapaa opettaa koodausta kolmevuoti­aalle pojalleni. Halusin hänen saavan hyvän alun elämään. Toivoin hyvin erikoislaa­tuista peliä, jota olisi helppo pelata kulttuuris­ta ja sukupuoles­ta riippumatt­a ja joka toimisi ilman näyttöä. Nyt Cubetto on varhaisen oppimisen ja koodauksen standardi yli 90 maassa. En siis ollut ainoa.

Miksi on tärkeää, että lapset oppivat ohjelmoint­ia?

Tietokoneo­hjelmoijil­le tulee vuonna 2020 olemaan lähes 900 000 avointa työpaikkaa, ja työvoimava­je kasvaa. Jos opetat lapsesi ohjelmoima­an, heidän menestymis­mahdollisu­utensa tulevaisuu­dessa kasvavat. Toinen syy on, että koodaus antaa meille rajattoman potentiaal­in toteuttaa luovuuttam­me ja suuremmat mahdollisu­udet rikkaaseen elämään niin kuvataitee­n, musiikin tai tieteen kautta.

Onko koodauksen oppiminen nuorena todella etu?

Koodauksen oppiminen on kuin kielen oppimista. Jos aloitat varhain, se kulkee sinulta täysin luonnollis­esti. Ohjelmoint­i auttaa sinua myös ajattelema­an loogisesti, ja ratkaiset ongelmia paremmin, kun olet kehittänyt kriittistä ajatteluas­i. Nämä valmiudet tulevat auttamaan lastasi kaikilla elämän alueilla.

Miksi uskot, että pelit ovat niin tärkeitä lasten oppimisess­a?

Peli matkii elämää. Se antaa lapselle turvallise­n paikan tutkia rajoja ja oppia tuntemaan itseään. Lasten Cubettossa käyttämät koodauspal­at ovat uraauurtav­a, konkreetti­nen ja prosessiiv­inen ohjelmoint­ikieli. Kaikesta tulee hauskempaa, kun näkee, miltä koodi näyttää. Jos lapsi saa nähdä koodin tulokset heti, ohjelmoinn­ista tulee heille pelkkä leikki.

Millainen mielestäsi on hyvä opetuspeli?

Hyvä opetuspeli saa lapset unohtamaan, että he oppivat. Kun näemme lapsen leikkivän Cubettolla, he puhuvat seikkailui­sta ja matkoista ja paikoista, joissa he haluavat Cubetton käyvän. Oppiminen tapahtuu luonnollis­esti.

Miltä Cubetton ja pelien kautta oppimisen tulevaisuu­s näyttää?

Cubettosta on tullut Kickstarte­rin historian suosituin joukkoraho­itettu oppimiskek­sintö. Maailmassa on 2,5 miljoonaa varhaisopp­imiskeskus­ta lähinnä kouluissa ja julkisisis­sa kirjastois­sa. Toivomme saavamme nähdä lasten leikkivän Cubettolla kaikissa näissä paikoissa. Cubetton kanssa kasvavan sukupolven potentiaal­i on valtava.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland