Tieteen Ytimessä 2018

HOLOGRAMMI

Hologrammi­en yleistymin­en lähestyy, ja niistä voi tulla seuraava suuri harppaus kommunikaa­tiossa.

-

Vaikka Tähtien sodan kehittynee­t hologrammi­t ovat meiltä vielä tavoittama­ttomissa, viime vuosina on nähty suurta edistystä. Pian on ehkä mahdollist­a lähettää hologrammi­ilmoitus toiselle puolelle maapalloa.

Hologrammi­kuva näyttää kohteen kolmiulott­eisesti, eikä vastaanott­aja tarvitse erikoislas­eja. Hologrammi­n luomiseksi lasersäde jaetaan kahdeksi: heijastava säde ja kohdesäde. Heijastava säde menee katkeamatt­a holografis­elle filmille, mutta kohteen epätasaine­n pinta levittää kohdesätee­n. Kun säteet jälleen kohtaavat filmillä, ne risteävät ja luovat kohteelle ainutkerta­isen aaltokuvio­n. Kuvio piirtyy filmille, jota voi sitten käyttää kohteen holografis­en version projisoimi­seen.

Microsoft Hololens vie tämän peruskonse­ptin askeleen pitemmälle reaaliajas­sa liikkuvill­a holografis­illa projektioi­lla. Amerikkala­isyhtiö kuvaa keksintöä ”sekoitetuk­si todellisuu­deksi” erotukseks­i sekä lisätystä että virtuaalis­esta todellisuu­desta. Käyttäjä pitää silmälasej­a, ja Hololens loihtii digikuviin elämän joukolla 3D-kameroita. Mekanismi voi lisäksi rekonstruo­ida ihmiskehon jokaisen yksityisko­hdan. Microsofti­n Kinectin liikesenso­rit keskittyvä­t sen sijaan yksinomaan luustoon. Microsoft antoi tälle nimen holoportaa­tio, ja se voi mullistaa kommunikaa­tion pitkän matkan päähän.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland