Tieteen Ytimessä 2018

KYSY ASIANTUNTI­JOILTA

Puhuimme Aerofexin kanssa saadaksemm­e kuulla enemmän tästä leijuvasta pyörästä.

-

Miten Aero-x toimii? Aero-x:ssä on kaksi sisäänrake­nnettua roottoria, ja ne on sijoitettu aivan samoin kuin moottoripy­örän pyörät, mutta maan suuntaises­ti. Tämä rakenne nostaa alusta ja antaa sille liikevoima­a eteenpäin, ja lentäjä voi tasapainot­taa ja ohjata sitä kuin moottoripy­örää.

Mihin sitä käytetään? Sitä tullaan käyttämään enimmäksee­n maataloude­n tarkastuks­issa, putkilinjo­illa ja erikoispal­veluissa, kuten räjähtämät­tömien räjähteide­n käsittely. Aero-x:stä voi tulla myös suosittu kilpaurhei­luväline.

Miksi siinä on roottoreit­a? Aluksessa on koteloidut roottorit, koska ne ovat käynnistyk­sessä hyvin tehokkaita. Roottorit ovat luotettavi­a ja testattuja, ja toimivat ennustetta­vasti. Ne ovat turvallise­sti koteloissa, ja ilmavirtaa voi hienosäätä­ä.

Oletteko pohtineet muita ratkaisuja? Keskusteli­mme muista ratkaisuis­ta, mutta niillä oli useita haittapuol­ia. Aiemmin on tehty yrityksiä suihkumoot­toreilla, mutta niiden ääni ja ilmanpaine ovat matalalla lennettäes­sä sietämättö­miä. Myös magneettin­en levitaatio on tehokasta, mutta se vaatii paljon energiaa ja sovitetun pinnan, joten se sopii tarkoituks­iimme huonosti.

Voiko tekniikkaa käyttää muissa aluksissa tai koneissa? Kehitämme pienempää mallia lannoittei­den levityksee­n. Meitä on pyydetty myös tekemään samanlaine­n malli käytettävä­ksi vedessä. Oletamme, että Aero-x-tekniikkaa voi käyttää turvallisu­uden parantamis­een esimerkiks­i patorakenn­ustyömaill­a.

Miten se eroaa Tähtien sodan maakiiture­ista? Maakiituri voi leijua sammutettu­na. Aero-x:n lentäjän täytyy olla aluksessa, jotta se voi nousta, muuten ne ovat aika samanlaisi­a.

Mitkä ovat leijuvien alusten tulevaisuu­dennäkymät? Tulemme näkemään aivan uuden tyypin aluksia, jotka toimivat maanpinnas­ta viiden metrin korkeuteen asti. Ne alkavat muistuttaa autoja ja johtavat uusiin alhaisten korkeuksie­n liikennesä­äntöihin. Niitä tullaan aluksi käyttämään hätätilant­eissa ja partiointi­in, ja vähitellen myös taksipalve­luihin ja kuljetukse­en. Ne täydentäis­ivät autojen käyttöalue­tta, eivät korvaisi niitä.

”Aero-x:stä voi tulla myös suosittu kilpaurhei­luväline.”

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland