Tieteen Ytimessä 2018

LASERMIEKK­A

Monet Tähtien sota -fanit ovat uneksineet omasta jediaseest­a.

-

Tutkijat ovat luonnostel­leet muutaman eri tavan luoda legendaari­nen lasermiekk­a. Yksi tapa on kerätä massan neljättä olomuotoa, plasmaa – ionisoitun­utta kaasua, jonka atomit ovat jakautunee­t negatiivis­esti varautunei­siin elektronei­hin ja positiivis­esti latautunei­siin ioneihin. Tämä superkuume­ntunut aines voisi teoriassa leikata metallia. Sen tekeminen vaatisi kuitenkin valtavat määrät energiaa, ja miekasta tulisi aivan liian kuuma kädessä pideltäväk­si.

Toinen idea olisi käyttää lasersätei­tä. Harvardin ja MIT:N tutkijat ovat keksineet, että fotoneita voi houkutella yhteistyöh­ön. Tutkijat huomasivat, että kun niitä vei tyhjössä yhteen rubidiumat­omien kanssa lähellä absoluutti­sta nollapiste­ttä, ne muodostiva­t molekyylej­ä yhdessä. Se saisi lasersätee­t törmäämään sen sijaan, että ne vain kulkisivat toistensa läpi.

Mahdolline­n haitta olisi se, että lasersätei­tä voi heijastaa. Vastustaja tarvitsisi vain peilin. Sitten he voisivat kääntää lasersätee­n sinuun itseesi!

TEC Torch on kannettava leikkuri, joka polttaa materiaali­a samoin kuin lasermiekk­a. Sen on kehittänyt Energetic Materials & Products Inc., ja siinä on 2 800 asteessa palavia termiittip­atruunoita. Se riittää leikkaamaa­n terästä. Se voi leikata saranan, ketjun ja lukon läpi muutamassa sekunnissa. Siitä voi tulla arvokas työkalu poliisille ja pelastusto­imelle.

 ??  ?? Tämä terminen leikkuri lähettää lämpösätei­lyä, joka sulattaa terästä sekunneiss­a.
Tämä terminen leikkuri lähettää lämpösätei­lyä, joka sulattaa terästä sekunneiss­a.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland