Tieteen Ytimessä 2018

”EI PARILLA ASTEELLA OLE VÄLIÄ”

-

Maapallo on 1800-luvun lopun jälkeen lämmennyt hieman alle yhdellä asteella. Ei kai se ole kovin paljon? Pari astetta lisää voi todella merkitä valtavan paljon. Maapallon historia on kirjoitett­u kiveen, ja jos keskilämpö laskee vain parilla asteella, saamme uuden jääkauden. Mutta pari astetta korkeammas­sa lämpötilas­sa jäätiköt sulavat.

Globaali lämpenemin­en keskittyy maapallon keskilämpö­tilaan. Todellisuu­dessa nousu ei tapahdu tasaisesti koko maapalloll­a. YK:N ilmastopan­eeli on ennustanut, että lämpötila voi nousta jopa 4,5 astetta ennen vuotta 2100. Joillakin alueilla lämpötila nousisi paljon enemmän.

196 maan vuonna 2015 allekirjoi­ttama Pariisin sopimus oli yritys jarruttaa lämpenemis­tä. Tavoite on pitää lämpötila alle kaksi astetta korkeampan­a kuin se oli ennen teollisuud­en vaikutusta, ja toivottava­sti rajoittaa se 1,5 asteeseen. Vaivainen puoli astetta voi vaikuttaa mitättömäl­tä, mutta se voi olla ratkaiseva­a. European Geoscience­s Union on kansainväl­inen yhdistys, joka tutkii avaruutta, planeettoj­a ja maapalloa. Se julkaisi vuonna 2016 tutkimukse­n siitä, miten suuri merkitys puolella asteella on. Hiilidioks­iditason ja lämpötilan nousun odotetaan lisäävän joidenkin käyttökelp­oisten viljelykas­vien kasvua, kuten soijapavun ja vehnän, mutta kun lämpötilan nousu saavuttaa 1,5 astetta, kasvu voi pysähtyä. Joillakin alueilla lämpötila voi nousta jopa kymmenen astetta. Äärimmäine­n lämpö ja kuivuus voivat tehdä elintärkei­den kasvien viljelyn mahdottoma­ksi.

Tutkimukse­t lämpötilan nousun seurausten selvittämi­seksi ovat yhä alkuvaihei­ssaan, mutta Oxfordin yliopiston tutkijat Englanniss­a ovat olemassaol­evan datan avulla tutkineet 1,5 ja 2 asteen eroa. Tämä pieni ero merkitsee kasvanutta äärisääilm­iöiden, kuten kuivuuden, tulvien ja myrskyjen vaaraa. Sillä on kohtalokas vaikutus väestöihin, talouksiin ja tietysti ympäristöö­n.

Toinen tekijä on meriveden pinnan korkeus. Meri tarvitsee enemmän aikaa kompensoid­a ilmakehän lämpötilan kasvua, joten jäätiköide­n sulamisen kokonaisse­uraukset jäävät nähtäviksi. Pari astetta voi tuntua merkitykse­ttömältä, mutta seuraukset voivat olla kohtalokka­ita.

”Pari astetta voi tuntua merkitykse­ttömältä, mutta seuraukset voivat olla kohtalokka­ita.”

 ??  ?? VÄÄ RIN
VÄÄ RIN
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland