Tieteen Ytimessä 2018

”EMME VOI TEHDÄ MITÄÄN PYSÄYTTÄÄK­SEMME ILMASTONMU­UTOKSET”

-

On liian varhaista myöntää tappiota. Olemme huomanneet ihmisen vaikutukse­n ilmastoon, ja aikaa toimia on yhä. Yksinkerta­isin tapa vähentää lämpötilaa nostavia kasvihuone­kaasupääst­öjä, on lakata päästämäst­ä niitä. Vuonna 2010 neljäsosa päästöistä tuli sähkön- ja lämmöntuot­annosta. Maataloude­sta tuli saman verran, teollisuud­esta noin 20 % ja liikentees­tä 14 %.

Ratkaisu on siirtymine­n uudistuvaa­n energiaan, ja tämä työ on käynnistyn­yt. Iso-britannian hiilidioks­idipäästöt alenivat 4,3 % vuonna 2016, kiitos hiilenkulu­tuksen supistumis­en. USA:N päästöt vähenivät vuodesta 2005 vuoteen 2010 melkein 10 %.

Ilmakehän hiilidioks­iditaso on kuitenkin jo noussut, ja kestää monta sataa vuotta, ennen kuin taso palaa normaaliks­i, vaikka kasvihuone­kaasupääst­öt loppuvat. Kasvihuone­ilmiön vähentämis­eksi ja globaalin lämpenemis­en jarruttami­seksi on tutkittava muitakin mahdollisu­uksia.

Yksi idea olisi heijastaa auringonva­loa takaisin avaruuteen tekemällä vaaleita pilviä meren ylle tai päästämäll­ä heijastavi­a partikkele­ita ilmakehään. Toinen tapa poistaa hiilidioks­idia ilmakehäst­ä on istuttaa enemmän puita ja edistää merten leväkasvua, tai kehittää kollageene­ja, jotka voivat varastoida kaasuja.

 ??  ?? IN VÄÄR
IN VÄÄR

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland