Tieteen Ytimessä 2018

2. Erä: Viestintä

-

Koirat ja kissat viettävät paljon aikaa yhdessä omistajien­sa kanssa. Ne hellittele­vät, jekkuileva­t ja tulevat osaksi arkipäivää. Siksi ei pahemmin yllätä, että turkispeit­teiset ystävämme ovat kehittänee­t keinoja viestiä kanssamme. Ääntelyllä on tärkeä merkitys. Koirat voivat päästää monenlaisi­a ääniä. Ne osaavat ulvoa, vinkua, murista, kitistä ja haukkua. Aikuiset sudet eivät hauku (vaikka nuoret sudet tekevätkin niin), joten haukku on koiran kehittämä ominaisuus, jotta ihmiset ymmärtäisi­vät sitä paremmin. Koirat hakevat myös kontaktia katsekonta­ktilla ja osaavat seurata ihmisen katsettaki­n saadakseen selville, mitä me katsomme. Tällaista käytöstä on vain kesyillä koirilla. Villit sudet eivät etsi katsekonta­ktia ihmisen kanssa.

Kissan naukuminen on kuitenkin vielä koiran haukkua fiksumpaa. Kissat ovat eläneet yhdessä ihmisten kanssa niin kauan, että ne ovat oppineet kommunikoi­maan alitajunta­mme kanssa. Kun kissa naukuu tuntiessaa­n itsensä yksinäisek­si, äänen taajuus on sama kuin vauvan itkulla. Siksi ihminen haluaa heti lohduttaa kissaa ja pitää siitä huolta.

Kehon kieli on kommunikaa­tiossa vielä ääniäkin tärkeämpää. Eläimet osoittavat tunteitaan kehon kielen kautta. Iloinen kissa, joka haluaa silittelyä, painaa selkää kättä vasten ja kehrää. Jos kissa tekeytyy pienemmäks­i ja vetäytyy, se ei ole kiinnostun­ut, ja jos se painaa korvat taakse, se on jännittyny­t tai peloissaan.

Iloinen, rento koira makaa mielellään selällään vatsa ja kaula paljastett­uina. Ne rakastavat tulla silitetyks­i! Jos sen sijaan silität siten makaavaa kissaa, mahdollisu­utesi tulla raavituksi ovat suuret, koska monet kissat eivät pidä vatsan silittelys­tä.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland