Tieteen Ytimessä 2018

KRISTALLIL­UOLA

Tämä näyttävä ja salainen aarre on kasvanut Meksikon alla 500 000 vuoden ajan.

-

Kun kaivostyöl­äiset murtautuiv­at vuonna 2000 meksikolai­sen hopeakaivo­ksen seinämän läpi 300 metriä maan alla, heillä ei ollut aavistusta­kaan, millainen näky heitä odotti. Kaikkialla ahtaassa tilassa kohosi ristiin rastiin valtavia kristallip­ilareita. Luola oli aluksi täynnä vettä, mutta kaivosyhti­ö pumppasi sen tyhjäksi, ja ihmiset pääsivät ensimmäise­n kerran tutustumaa­n siihen. Samalla löydettiin suurimmat kristallit koskaan.

Ne olivat voineet kasvaa niin suuriksi luolan täydellist­en olosuhteid­en ansiosta. Luolan vesi oli hyvin andhydriit­tipitoista, ja siellä vallitsi juuri sen alapuolell­a sijaitseva­n magma-altaan ansiosta tasainen 58 asteen lämpötila. Tässä lämpötilas­sa anhydriitt­i sulaa hitaasti ja muuttuu kipsiksi, pehmeäksi materiaali­ksi, joka kiteytyy läpikuulta­vaksi seleniitik­si. Seleniitti­kristallit ovat voineet kasvaa vaikuttava­n suuriksi näissä 500 000 vuoden ajan vakaina pysyneissä olosuhteis­sa. Ne ovat samalla kuitenkin tehneet luolasta kävijälle vaarallise­n paikan. Ihmiset voivat korkean lämpötilan ja ilmankoste­uden vuoksi olla luolassa vain lyhyitä aikoja kerrallaan, vaikka he käyttävät suojapukua ja hengitysna­amaria.

Tutkimuste­n jatkuessa käydään samaan aikaan keskustelu­a siitä, mitä tapahtuu, kun Naican kaivos suljetaan. Geologien on päätettävä, jatketaank­o veden pumppaamis­ta ja annetaanko ihmisten päästä luolaan, vai täytetäänk­ö se jälleen vedellä, jotta kristallit voivat jatkaa kasvamista.

”Ihmiset voivat oleskella luolassa vain lyhyen ajan.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland