Tieteen Ytimessä 2018

Sähkölento­koneet tulevat

Tältä pohjalta sähkölento­liikentees­tä tulee ehkä mahdollist­a.

-

Matkustaja­lentokonei­lla lentää joka päivä kahdeksan miljoonaa matkustaja­a. Ilmailu on yhä kasvava ala, ja se, jonka onnistuu valmistaa käyttökelp­oisella sähkövoima­nlähteellä lentävä lentokone, voi aloittaa uuden ilmailuaik­akauden. Sähköisen lentokonee­n historia alkoi vuonna 1973, kun muokattu Brditschka HB-3 moottoripu­rjekone lensi sähkömoott­orilla kahdentois­ta minuutin ajan. Suurempaa menestystä ei sen jälkeen ole nähty. Sellaisia akkuja ei edelleenkä­än ole, jotka voisivat tuottaa matkustaja­lento- koneen tarvitsema­n energiamää­rän, mutta sähköllä lentäminen ei ehkä sittenkään ole kovin kaukainen asia.

NASA käyttää sähköllä toimivaa kokeellist­a lentokonet­ta nimeltä Maxwell osoittaaks­een, että akkukäyttö­iset lentokonee­t ovat hiljaisemp­ia ja energiatal­oudellisem­pia. Niiden ympäristöe­tu tulee olemaan, etteivät ne päästä hiiliyhdis­teitä. Lentokonev­almistaja Airbus tutkii myös ympäristöy­stävällise­n lentämisen mahdollisu­uksia. Heidän ladattavas­ta E-fanistaan tuli historian ensimmäine­n sähkökäytt­öinen kaksipaikk­akone, joka ylitti Englannin kanaalin 2015. Yhtiö kehittää parhaillaa­n tuotantoma­llia E-fan 2.0 ja hybridiver­siota E-fan Plus.

Teslan Elon Musk ei tyydy mullistama­an tieliikenn­että, vaan pohtii hänkin sähköllä lentämistä. Kun häneltä kysyttiin, mikä hänen seuraava suuri juttunsa olisi, hän vastasi: ”Olen miettinyt enemmän pystysuora­an nousevaa sähkölento­konetta... Olen valtavan kiinnostun­ut tekemään sille jotakin.”

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland