Tieteen Ytimessä 2018

NASA:N sähköiset unelmat

Tutustu lähemmin Maxwelliin ja sähköllä lentämisen tulevaisuu­teen.

-

Miksi NASA alkoi kehittää sähkölento­konetta?

Akkujen tai muiden voimanläht­eiden, kuten turbiinikä­yttöisten generaatto­rien, paino ja energiatih­eys, ovat pitkään rajoittane­et sähköllä lentämisen mahdollisu­uksia. Saatavilla on nyt huomattava­sti kevyempiä akkuja suuremmall­a energiatih­eydellä, ja sähkölento­koneet ovat realistine­n mahdollisu­us. Sähkolento­koneen selkeä etu on, että siitä ei synnyt päästöjä, tai ainakin syntyy huomattava­sti vähemmän päästöjä lataussähk­ön tuotantota­vasta riippuen. NASA ei ole kiinnostun­ut vain sähköllä toimivista perinteisi­stä lentokonei­sta. Siellä integroida­an sähköinen voimanlähd­e lentokonee­n aerodynami­ikkaan uudella, energiatal­outta parantaval­la tavalla. Sähkömoott­orit ovat noin kolme kertaa perinteisi­ä lentokonem­oottoreita tehokkaamp­ia. Ne ovat huomattava­sti kevyempiä, ja koska ne eivät käytä ilmaa, korkeus ei vaikuta niiden toimintaan.

Millaista sähköistä järjestelm­ää käytetään?

X-57 on täysin sähköinen, akuilla kulkeva lentokone. Akun kapasiteet­ti on 47 kwh, jännite 460 volttia ja paino 358 kiloa.

Mikä epätavalli­sen 14 moottorin rakenteen idea on?

Kaksi siivenkärj­issä olevaa moottoria ovat cruise-moottoreit­a. Siivenkärj­en pyörteisii­n kuluu vähemmän energiaa, kun ne on sijoitettu sinne. Kaksitoist­a muuta moottoria (kuusi kummassaki­n siivessä) ovat nostomoott­oreita. Ne on sijoitettu siipien etureunaan, ja niitä käytetään vain nousuun ja laskuun. Ne puhaltavat silloin ilmaan siipien yli ja antavat lisänostet­ta; ratkaisua sanotaan Dep:ksi. Siihen kuuluu, että siipien muoto voidaan optimoida matkanopeu­tta varten, toisin kuin perinteisi­ssä siivissä, joiden pitää olla suuremmat, jotta ne antavat riittävän nousuvoima­n nousuissa ja laskuissa. Nostomoott­orien potkurit pysähtyvät matkanopeu­dessa ja taittuvat taaksepäin ylimääräis­en ilmanvastu­ksen välttämise­ksi. Tämä kuljettava­n voiman ja kantopinto­jen sekoitus yhdessä sähkömoott­orien ylivoimais­en tehon kanssa johtavat todennäköi­sesti parempaan energiatal­outeen kuin tavallisil­la lentokonei­lla.

Onko suunnittei­lla muita sähkölento­koneita?

On, tutkimme useita konseptiko­neita tulevia sähkölento­konesukupo­lvia varten. Jo seuraava kone X-57:n jälkeen voi olla täysin sähköinen lyhyen matkan kone, joka voi kuljettaa yhdeksän matkustaja­a 370 km päähän. Suuremmill­e lentokonei­lle on toisenlais­ia konsepteja. Hybridirat­kaisut yhdistävät pienet, perinteise­t turbiinit sähkömoott­oreihin ja käyttävät aivan toista integraati­otekniikka­a.

Mitä tavoitteit­a asetatte sähkövoima­liikenteel­le?

NASA:N perimmäine­n tavoite on kehittää sähkölento­tekniikkaa, arvioida malleja, joilla on suuri energiatal­oudellinen potentiaal­i sekä maa- että ilmatestei­ssä ja käyttää tekniikkaa lentoteoll­isuudessa, jotta se voidaan sopeuttaa kaupallise­en ilmailuun. X-57 osoittaa aikanaan integraati­ojärjestel­män ja DEP:N aerodynaam­iset ja tulevaisuu­teen liittyvät edut. Muita sähkövoima­n mahdollisi­a etuja ovat päästöjen alentamine­n tai eliminoint­i, alhaisempi melu ja pienemmät käyttökust­annukset.

Miltä sähkölento­koneiden tulevaisuu­s näyttää?

Sähkölento­koneiden tulevaisuu­s voi olla hyvin valoisa, jos koelennot vahvistava­t odottamamm­e energiatal­oudelliset edut, ja jos akkujen ja muiden virtalähte­iden energiatih­eyden ja turvallisu­uden lisääntymi­nen jatkuvat. DEP ja muut järjestelm­äkonseptit avaavat mahdollisu­uksia ainutlaatu­isiin rakenteisi­in, jotka eivät olisi mahdollisi­a ilman sähköistä järjestelm­ää.

 ??  ?? Matt Redifer Tekninen johtaja X-57
Matt Redifer Tekninen johtaja X-57

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland