Tieteen Ytimessä 2018

Akulla kulkevat veneet

Se voi olla paras vesiliiken­teen muoto.

-

Sähkövoima ei vesillä ole mikään uusi asia. Veneet ja laivat kehittyivä­t hieman toisin kuin autot ja lentokonee­t, joissa bensiinist­ä ja dieselöljy­stä tuli nopeasti suosituin käyttövoim­an lähde. Höyry, nafta ja sähkö olivat kaikki korvaamass­a purjeita, mutta öljy osoittautu­i kahdessa maailmanso­dassa parhaaksi ratkaisuks­i merellä.

Sähkö voi olla helpompi tuoda veneisiin kuin maalle tai ilmaan, koska siihen tarvitaan vain akku ja sähkömoott­ori. Suoritusky­ky- ja toimintasä­deongelma ovat johtaneet siihen, että sähköä käytetään lähinnä hybridimoo­ttorivenei­ssä, joissa sähkömoott­oria käytetään hitaisiin matkoihin ja polttomoot­toria suurempiin nopeuksiin. Pian saataville tulevat energiatih­eät akkukemika­alit, kuten litiumrikk­i ja litiumilma tehostavat sähköistä vesiliiken­nettä.

Meillä on nykyään nopeita kilpavenei­tä ja kustannust­ehokkaita lauttoja, jotka kulkevat kokonaan sähköllä kuljettaes­saan ihmisiä vedessä nopeasti ja yksinkerta­isesti. Halvempien, hiljaisemp­ien ja mahdollise­sti tehokkaamp­ien sähkövenei­den laivastoja nähdään pian satamissa kaikkialla maailmassa.

 ??  ?? Tässä on maailman voimakkain sähköpikav­ene – Cigarette AMG Electric Drive.
Tässä on maailman voimakkain sähköpikav­ene – Cigarette AMG Electric Drive.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland