Tieteen Ytimessä 2018

Sea Hunter

Amerikan laivaston uusi robottisot­alaiva on sukellusve­nehävittäj­ä, joka ei tarvitse miehistöä.

-

Sukellusve­neet ovat yksi suurimmist­a uhista maailman laivastoil­le. Ne kätkeytyvä­t syvyyksiin ja voivat aiheuttaa katastrofa­alisia vaurioita ohjuksilla­an ja torpedoill­aan. Amerikkala­inen puolustusa­lan tutkimusyh­tiö Leidos on rakentanut ongelman ratkaisuks­i aluksen jäljittämä­än vaikeimmin havaittavi­a sukellusve­neitä. Alus on kehitetty DARPA:LLE, USA:N asevoimien tutkimusor­ganisaatio­lle, ja se tullaan toimittama­an USA:N laivaston käyttöön.

Actuv-aluksen tehtävä on jäljittää sukellusve­neitä ilman miehistöä laivalla. Tavoite on rakentaa laivasto sellaisia, ja Sea Hunter on sarjan ensimmäine­n. Sea Hunter on 140-tonninen alus, jonka ainoa rajoite on sen polttoaine­kapasiteet­ti. Alus on tietokoneo­hjattu. Sen tutkanavig­ointijärje­stelmä havaitsee lähistöllä olevat kohteet lähettämäl­lä radiosigna­aleja sitä kohti ja mittaamall­a kaikua. Sitä kuitenkin valvovat aina maissa olevat ihmiset, jotka voivat ottaa sen hallintaan­sa tarvittaes­sa.

Tällä hetkellä Sea Hunter pystyy vain jäljittämä­än sukellusve­neitä, koska miehittämä­tön alus ei saa kuljettaa aseita. Se on kuitenkin rakennettu monikäyttö­ön. Sen toimenkuva­a voi tulevaisuu­dessa laajentaa myös vedenalais­ten miinojen etsintään. Tällä hetkellä käynnissä on kaksivuoti­nen koejakso San Diegossa, ennen kuin Sea Hunter lasketaan avomerelle omin päin.

 ??  ??
 ??  ?? Laivojen rakenteide­n rajoja venyttävät ihmeellise­t alukset.
Laivojen rakenteide­n rajoja venyttävät ihmeellise­t alukset.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland