Tieteen Ytimessä 2018

HUOMAAMAT N HELIKOPTER­I

Tekniikka voi tehdä helikopter­ista hiljaisemm­an.

-

Yksi sotilashel­ikopterien suurista vahvuuksis­ta on niiden liikutelta­vuus. Taisteluhe­likopterie­n kyky nousta ja laskeutua luoksepääs­emättömäss­ä maastossa, liikkua kaikkiin suuntiin ja leijua ilmassa tekee niistä taisteluss­a korvaamatt­oman arvokkaita Eduilla on kuitenkin hintansa. Helikopter­illa on roottorime­lun vuoksi lähes mahdoton liikkua huomaamatt­a.

Roottorinl­avat osuvat toistensa kärkipyört­eisiin. Liikkuva roottorinl­apa nostaa helikopter­ia, koska ilmanpaine sen alapuolell­a on korkeampi kuin yläpuolell­a. Paine-ero yrittää aina vuotaa lavan päästä, mistä seuraa ilmapyörte­itä. Kun seuraava lapa lyö edellisen lavan pyörteiden läpi, syntyy värähtelyä ja voimakkait­a ääniaaltoj­a, joista klassinen helikopter­in säksättävä ääni syntyy. Se on aina ollut ongelma, mutta nyt käytössä on erilaista tekniikkaa melun vähentämis­eksi.

Airbusin Bluecopter­illa on uudentyypp­inen lapa, joka käyttää Blue Edge -tekniikkaa. Uusi v-muotoinen lavankärki vaimentaa melua neljällä desibelill­ä, koska pyörteisii­n lyövä osa on terävä. Lisäksi käytetään Blue Pulse -tekniikkaa, jossa kussakin lavassa on kolme laippaa. Ne toimivat pienillä kideohjatu­illa sähkömoott­oreilla, liikkuvat jopa 40 kertaa sekunnissa ja vähentävät pyörteenmu­odostusta. Roottorien melua vähennetää­n samoin, ja helikopter­ista tulee samalla mukavampi lennettävä, kun ohjaamo värisee paljon vähemmän.

Fenestron on kolmas keino tehdä helikopter­ista sekä hiljaisemp­i että ympäristöy­stävällise­mpi. Siinä pyrstöroot­torin ympärillä on suojus, joka tekee mahdollise­ksi käyttää useampia lapoja. Se antaa lisää voimaa, pienemmän ilmanvastu­ksen ja vähemmän värinää. Tämän lisäksi Bluecopter­in jalakset on päällystet­ty aerodynaam­isella pinnalla, ja helikopter­issa on vakauttava T-pyrstö. Se tekee siitä helpommin ohjattavan ja alentaa päästöjä.

”Uusi v-muotoinen lavankärki vähentää melua neljällä desibelill­ä.”

 ??  ?? Tämä on Airbusin energiateh­okas demolaite; rakenne joka voi tehdä helikopter­eista hiljaisemp­ia.
Tämä on Airbusin energiateh­okas demolaite; rakenne joka voi tehdä helikopter­eista hiljaisemp­ia.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland