Tieteen Ytimessä 2018

Kysy asiantunti­jalta

Keskusteli­mme Marius Bebeselin, Airbusin projektijo­htajan kanssa, joka kertoi meille lisää Bluecopter­ista.

-

Millainen helikopter­i Bluecopter on?

Se on kevyt kaksimoott­orinen H135, joka on muokattu esittelemä­än tekniikkaa. Se on lentävä kokeelline­n alusta, jolla Airbus Helicopter­s voi testata seuraavan sukupolven ympäristöy­stävällist­ä tekniikkaa, jota voidaan käyttää koko valikoimas­sa. Bluecopter on ainutlaatu­inen testikone.

Miten ympäristöy­stävälline­n ja energiatal­oudellinen se on?

Pystyimme Bluecopter­illa testaamaan tekniikkaa suoritusky­kyä ja polttoaine käsittelyä varten, esimerkiki­si ekotilaa, jossa toinen moottoreis­ta sammutetaa­n normaaliss­a matkanopeu­slennossa. Se laskee kulutusta kymmenen ja hiilidioks­idipäästöj­ä 40 %. Kopteriin on tehty joukko modifikaat­ioita sen ilmanvastu­ksen vähentämis­eksi, kuten roottorin navan ja jalasten päällyste ja pyrstön uusi muoto.

Myös helikopter­in näyttävä väritys on ympäristöy­stävälline­n: käytimme siinä uusinta vesipohjai­sta lakkaustek­niikkaa.

Onko teillä suunnittei­lla sähköhelik­opteria?

Tutkimme helikopter­ipuolella mahdollisu­uksia vähentää päästöjä yhdistämäl­lä nopean Lifercraft­in, jossa on kaksi sivurootto­ria pääroottor­in lisäksi, kehittynee­seen dieselmoot­toriin turbiinin sijasta.

Sähköllä lentämisen mahdollisu­uksia Airbus tutkii yhteistyös­sä Siemensin kanssa. Uskomme, että alle satapaikka­isia matkustaja­koneita voi lentää hybridijär­jestelmäll­ä ennen vuotta 2030.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland